Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα υποχωρήσει από την αντίθεσή της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε η Γκερτρούντε Τούμπελ – Γκούγκερελ, απερχόμενο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της τράπεζας, στο πρακτορείο Reuters.

Η κ. Τούμπελ – Γκούγκερελ σημείωσε ότι η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες θα σημαίνει χρεοκοπία, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα παρουσιαστεί. Αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει, αν μία ανακύκλωση του χρέους – όπου ιδιώτες επενδυτές εθελοντικά συμφωνούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, όταν λήξουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους – μπορεί να ικανοποιεί την ΕΚΤ.

Η αυστριακή κεντρική τραπεζίτης επέμεινε στη σκληρή γραμμή της ΕΚΤ όσον αφορά στη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να δανεισθούν από την ίδια, σε περίπτωση που γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Έχουμε ένα πολύ καθαρό πλαίσιο για το τι είναι ενέχυρο και τι δεν είναι. Αν πιστεύουμε ότι μία χώρα εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε τα ενέχυρά της», δήλωσε. Όσον αφορά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, σημείωσε: «Ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς έχει επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία, έτσι αυτό που χρειάζεται για τις άλλες τράπεζες είναι η μείωση του ενεργητικού τους, η κεφαλαιακή ενίσχυσή τους, η ικανότητα να δανείζουν και η ανάκαμψη των οικονομιών στις χώρες τους».