Ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του με την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο για τον δανεισμό των τραπεζών.

«Το πλαίσιο των ενέχυρων στο Ευρωσύστημα δεν πρέπει να επιδεινωθεί με την αποδοχή κρατικών ομολόγων μετά από τον ανασχεδιασμό τους (reprofiling)», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο, αναφέρει το Reuters, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα έπληττε τον ιδιωτικό τομέα της, καθώς ένας μεγάλος όγκος του χρέους διακρατείται από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε για τους κινδύνους από την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος έφθασε το 2,8% τον Απρίλιο.

«Μία προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 2%, λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών, δεν είναι από μόνη της λόγος για αντίδραση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε προσεκτικά, αν είναι πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Πρέπει, επίσης, να έχουμε κατά νου τους αυξημένους κινδύνους για την άνοδο του πληθωρισμού από τη βελτίωση του οικονομικού κύκλου».