Στα 6,01 δισ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα τον Μάρτιο, με τα «φέσια» να αυξάνονται κατά 500 εκατ. περίπου σε έναν μήνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν εντός 90 ημερών) στα τέλη Μαρτίου διαμορφώνονταν στα 6,01 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τη μερίδα του λέοντος καλύπτουν οι οφειλές των ταμείων, που ανέρχονται στα 2,27 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες των υπουργείων ανέρχονται στο 1,12 δισ., των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στα 700 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων στο 1,68 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ρυθμίστηκαν τα 113 εκατ. ευρώ. Τέλος, οφειλές ύψους 215 εκατ. ευρώ αναλογούν σε «λοιπά νομικά πρόσωπα».

Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς από τους 860 φορείς που συνθέτουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα απέστειλαν στοιχεία οι 806. Τον Ιανουάριο είχαν δώσει στοιχεία 658 φορείς, ενώ τον Φεβρουάριο ο αριθμός αυξήθηκε στους 779.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στο τέλος του 2010 τα ταμεία χρειάστηκαν πρόσθετες επιχορηγήσεις 917 εκατ. ώστε να καταβάλλουν τις συντάξεις. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ: «για λόγους εναρμόνισης των λογιστικών εγγραφών μεταξύ όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έχει αφαιρεθεί ποσό 917 εκ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους του Ιανουαρίου 2011. Το ποσό αυτό αφορά σε επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έγιναν στο τέλος του Δεκεμβρίου για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου (δεδομένου ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται) και καταγράφηκαν στα έξοδα του Ιανουαρίου».