«Η νέα απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί κατά το 2010, αναφορικά με το έλλειμμα, επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη χαμηλή αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και, σε συνδυασμό με την ακατάσχετη παρουσίαση σε καθημερινή βάση ανεξέλεγκτων σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους (παρά την κάθετη διάψευση των σεναρίων αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ελληνική Κυβέρνηση), συνέβαλαν στην εκτίναξη των spreads και των CDSs των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε νέα, εξαιρετικά υψηλά, επίπεδα ρεκόρ», αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα το 2010 ανήλθε στις 4,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και στις 6,0 π.μ. του ΑΕΠ όσον αφορά τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Το τελευταίο μειώθηκε από το 10,1% του ΑΕΠ το 2009 στο 4,1% του ΑΕΠ το 2010.

Σχετικά με αυτές τις εξελίξεις οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι η προσαρμογή το 2010 θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και την μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, την αποτελεσματική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, κ.ά.

Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το μέγεθος της προσαρμογής που πράγματι επιτεύχθηκε και, σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί βάση για να υποθέσει κανείς και νέα απόκλιση από τους στόχους το 2011 και στα επόμενα έτη, προσθέτουν.