Η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) άφησε αμετάβλητο σήμερα στο εύρος 0%-0,25% το  επιτόκιο, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής επιτροπής της.

Πρόκειται για το πιο χαμηλό -σε ολόκληρη την μεταπολεμική περίοδο- δανειστικό επιτόκιο που πρωτοΐσχυσε τον Δεκέμβριο 2008, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση.

Η Fed εκτίμησε στο ανακοινωθέν των εργασιών της Νομισματικής επιτροπής ότι, «η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας συνεχίζεται με έναν μέτριο ρυθμό».

Όταν συνεδρίασε τελευταία φορά στο μέσον Μαρτίου η ίδια επιτροπή επισήμαινε ότι «η αμερικανική οικονομία στηρίζεται, σήμερα, πάνω σε στερεότερα θεμέλια, σε σύγκριση με το παρελθόν». Όμως, η συγκεκριμένη διατύπωση δεν επαναλήφθηκε σήμερα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία, από το ακριβότερο πετρέλαιο και τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών, χαρακτηρίζονται στο ίδιο ανακοινωθέν «παροδικές».

Βεβαιώνεται, εξάλλου, ότι «προχωρά το πρόγραμμα της για την επαναγορά αμερικανικών κρατικών τίτλων».
Σταδιακά, η Fed τοποθετεί στο χαρτοφυλάκιό της κρατικά χρεόγραφα συνολικής αξίας 600 δισ. δολαρίων.

Περίπου σε ένα δίωρο, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη τύπου, η οποία θα είναι η πρώτη συνέντευξη τύπου προέδρου της Fed στη μακρόχρονη ιστορία της.

Η Fed, από το καταστατικό της, φροντίζει να συγκρατείται ο ρυθμός του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και να διαμορφώνεται ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενεργό εργατικό δυναμικό.