Τα πακέτα διάσωσης στην ευρωζώνη απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times της Γερμανίας.

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο «Η Μέρκελ κινδυνεύει με ευρω-φιάσκο» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία της καγκελαρίου για τα πακέτα βοήθειας κλυδωνίζεται-βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελευθέρων Δημοκρατών προαναγγέλλουν την άσκηση βέτο» αναφέρεται στις αντιρρήσεις που φέρονται να εκφράζουν πολλοί βουλευτές τόσο του CDU όσο και του FDP σε σχέση με το μόνιμο μηχανισμό ευρωπαϊκής σταθερότητας ESM.

Πολλές φωνές ακούστηκαν στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τις οποίες υπό τις παρούσες συνθήκες ο μόνιμος μηχανισμός «δεν έχει πραγματική πλειοψηφία» στις τάξεις του CDU και του FDP.

Ο Κλάους Πέτερ-Βιλς, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, ανακοίνωσε ανοιχτά την άσκηση «βέτο» και έκανε λόγο για 30 με 40 ομοϊδεάτες του.

Για το ίδιο θέμα επικρατεί «πονοκέφαλος» και στη Φινλανδία, όπου οι πρόσφατες κάλπες άλλαξαν σημαντικά τα πολιτικά δεδομένα.

«Η υποστήριξη της Φινλανδίας στο σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας θα είναι προς το δικό της συμφέρον» δήλωσε ο Φινλανδός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ‘Ολι Ρεν.

«Η δημοκρατία και τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Παράλληλα, όμως, το Eurogroup πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις που θα εμποδίσουν την Πορτογαλία να χρεοκοπήσει» δήλωσε στην εφημερίδα Helsingen Sanomat.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 16 Μαΐου και να εγκρίνουν το σχέδιο στήριξης της Πορτογαλίας.

Η ψηφοφορία στο φινλανδικό Κοινοβούλιο για το σχέδιο αυτό θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 25 Μαΐου.

Επικεφαλής των σχετικών διαβουλεύσεων, οι οποίες θα αρχίσουν το νωρίτερο την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να είναι ο Γιούρκι Κατάινεν, υπουργός Οικονομικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το συντηρητικό κόμμα του, η Εθνική Συμμαχία, το οποίο εξασφάλισε 44 έδρες στις εκλογές της Κυριακής, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι νέοι σύμμαχοί του, όποιοι κι αν είναι αυτοί, θα υποστηρίξουν το σχέδιο διάσωσης.