Αντίο στις επικουρικές συντάξεις θα αναγκαστούν να πουν -επί της ουσίας- εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι καθώς το νέα κύμα περικοπών μόνο… ψίχουλα θα αφήσει στις τσέπες των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, όπως υπαγορεύεται από το μνημόνιο:

– Ο νόµος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί στην Βουλή τον Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του θα γίνει από 1/1/2012.
– Οι μειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2012 και θα ολοκληρωθούν το 2015.

Την περίοδο αυτή ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών Ταμείων. Στη συνέχεια οι επικουρικές συντάξεις θα επανακαθοριστούν ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα, θα κληθούν να περικόψουν τις συντάξεις (με το ποσοστό της μείωσης να εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα).

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη ότι οι επικουρικές συντάξεις θα πέσουν από τα μέσα επίπεδα του 35%-40%, στο 20%.

Τα επικουρικά ταμεία, τα οποία αυτήν τη στιγμή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Αυτό σηµαίνει πως όσα κριθούν πως δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις.

Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις.

Νέα λίστα στα βαρέα

Από 1ης Ιουλίου θα ισχύσει η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελµάτων (ΒΑΕ). Η αρμόδια 11µελής επιτροπή που συστήθηκε από το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να γνωµοδοτήσει έως τον Ιούνιο για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα.

Στη συνέχεια θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου η νέα λίστα περιλαµβάνοντας τουλάχιστον 250.000 λιγότερους εργαζοµένους σύµφωνα µε την οδηγία του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου, που ορίζει ότι δεν θα µπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναµικού (έναντι 30% σήµερα).

Πάντως διευκρινίζεται ότι όσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσηµα εκ των οποίων τα 3.600 βαρέα και ανθυγιεινά).