«Η κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης το 2011 θα πρέπει να είναι η δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο και ανταποδοτικό. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για νέα επιβάρυνση των ήδη βαριά φορολογούμενων μισθωτών και επιχειρηματιών για κάλυψη αστοχιών των μέτρων της φορολογικής πολιτική», αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού αναφέρουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τον Μάρτιο του 2011 οι τιμές των περισσότερων προϊόντων δεν επανήλθαν στα προ των εκπτώσεων επίπεδά τους. Μάλιστα, οι εκπτώσεις στα περισσότερα είδη συνεχίζονται, ανεπισήμως, έως σήμερα. Η πτώση του πληθωρισμού που δεν ήρθε τον Μάρτιο του 2011 θα έλθει αναπόφευκτα τον Απρίλιο και τους επόμενους μήνες, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Τον Απρίλιο του 2011 αναμένεται πτώση του ΔΤΚ στο 3,6% και υποχώρησή του λίγο πάνω από το 2% τον Αύγουστο. Για το έτος ως σύνολο ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται τώρα στο 3,1%, από 2,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, εκτιμά η Alpha Bank.