Φως στις σχέσεις της Goldman Sachs με την κυβέρνηση Σημίτη, με αιχμή το «καμουφλάρισμα» μέρους του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ, ρίχνει ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας-ερευνητής
Μαρκ Ρος.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Realnews» αποκαλύπτει τα swaps που έκανε η αμερικανική τράπεζα το 2001, κατόπιν εντολής από την τότε ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την απόκρυψη χρεών και δίνει λεπτομέρειες για την επιστροφή της Goldman Sachs στην Αθήνα, τον Δεκέμβριου του 2009, με αντίστοιχη πρόταση προς την κυβέρνηση, την οποία απέρριψε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Μαρκ Ρος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αμερικανική τράπεζα δεν οργάνωσε την χρεωκοπία της Ελλάδας και ότι το πρόβλημα ήταν οι ίδιοι οι Έλληνες πολιτικοί και η ίδια η Ελλάδα. Αυτό που έκανε η Goldman Sachs, ισχυρίζεται, ήταν να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ήδη ήξεραν, να προσφεύγουν δηλαδή σε ανήθικες μεθόδους για να ικανοποιούν τις εκάστοτε επιδιώξεις τους.

Συμπληρώνει ότι οι σοσιαλιστές, με ηγέτη τον Κώστα Σημίτη, ήταν διατεθειμένοι να απαλλαγούν από το βάρος των στρατιωτικών δαπανών, ώστε αυτές να μην συμπεριληφθούν στο σύνολο των δαπανών της χώρας. Έτσι, η χώρα μπορούσε να απαλλαγεί από το βάρος των δισεκατομμυρίων ευρώ χρέους. Από τη μια πλευρά λοιπόν έχουμε, όπως λέει ο Μαρκ Ρος, μια κυβέρνηση που θέλει απεγνωσμένα να μπει στην ΟΝΕ και μια Ευρώπη που θέλει την Ελλάδα στον μηχανισμό, για να εδραιωθεί η φήμη του κοινού νομίσματος.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία, ο Μαρκ Ρος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα πρωθυπουργό και συμπληρώνει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα έσχατο σημείο και ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.