Η ύφεση πλήττει και τα κρατικά έσοδα αναγνώρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5» τονίζοντας ότι «η άντληση των εσόδων δεν είναι εύκολη υπόθεση κάτω από τις σημερινές συνθήκες της ύφεσης. Όταν μειώνεται η φορολογητέα βάση των εσόδων, η φορολογητέα ύλη δηλαδή, είτε μέσα από τις περιοριστικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, είτε μέσα από τη μείωση του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων -γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η κατάσταση στην αγορά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, είναι πάρα πολύ άσχημη-, είναι λογικό να έχουμε μείωση των εσόδων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός «η υστέρηση των 860 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά 370 εκατ. ευρώ από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και κατά 500 περίπου εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία και τους φόρους κατανάλωσης στον καπνό, τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης και μια σειρά από άλλους τέτοιους φόρους».

Γι αυτό όπως τόνισε στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών. «Νομίζω προσωπικά και έγινε και αναφορά από τον υπουργό ότι ένας που έχει εισόδημα 60.000 ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με άλλους που έχουν χαμηλότερο εισόδημα».