Τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ιαπωνία θα λάβει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν καθορίσει την πολιτική επιτοκίων της, δήλωσε ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

«Ως συνήθως, θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις νέες πληροφορίες και αυτό θα αποτελέσει μέρος της συνολικής εκτίμησής μας», είπε ο Γάλλος τραπεζίτης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όταν ρωτήθηκε αν η ιαπωνική κρίση μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Τη Δευτέρα ένα άλλο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, είχε δηλώσει ότι το μήνυμα της Κεντρικής Τράπεζας για «ισχυρή επιφυλακή» – το οποίο στο παρελθόν χρησιμοποιείτο πριν από την αύξηση των επιτοκίων της – ισχύει ακόμη, παρά την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα μετά το σεισμό στην Ιαπωνία και την αναταραχή στη Βόρεια Αφρική.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι, μετά τα γεγονότα στην Ιαπωνία, οι αγορές χρήματος μειώνουν τα στοιχήματά τους όσον αφορά το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2011 και δείχνουν λιγότερο βέβαιες για μία αύξηση των επιτοκίων της τον Απρίλιο.

Ο κ. Νουαγιέ δήλωσε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ενισχύει την οικονομία και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο και στο μέλλον. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Ο Γάλλος τραπεζίτης αναφέρθηκε και στις συνεχείς παροτρύνσεις που έκανε στο παρελθόν η ΕΚΤ στις Κυβερνήσεις να ακολουθήσουν διατηρήσιμες δημοσιονομικές πολιτικές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, προσθέτοντας ότι η κρίση χρέους έδειξε πως η ΕΚΤ πρέπει να είναι περισσότερο επιθετική στην έκδοση προειδοποιήσεων. «Κάθε μήνα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίαζε εκθέσεις στους Υπουργούς Οικονομικών, οι οποίες έδειχναν ότι οδηγούνταν με ταχύτητα πάνω σε ένα τείχος», είπε, προσθέτοντας ότι «ίσως μάθαμε ότι πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ευθείς».