Κίνδυνο χρεωκοπίας της Ελλάδας βλέπει η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα επισημαίνοντας πως η Ευρωζώνη πρέπει να ετοιμάσει κανόνες, ώστε να είναι έτοιμη αν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η Ραντιτσόβα τάχθηκε υπέρ της μείωσης του επιτοκίου για το διεθνές δάνειο που πήραν η Ελλάδα και η Ιρλανδία. «Είναι άδικο να δανείζεις αυτές τις χώρες με τόσο υψηλό επιτόκιο», είπε, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε να βγάζουμε κέρδος από δάνεια σε άλλη χώρα, αντίθετα θέλουμε να είναι αυτή ικανή να πληρώνει και το δάνειο να τη βοηθά να λύνει τα προβλήματα».

Η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο δάνειο των 110 δις. ευρώ που δόθηκε πέρυσι το Μάιο στην Ελλάδα.

Η Σλοβάκα πρωθυπουργός εκφράζει την αντίθεσή της στην πρόταση αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). «Η πρόταση αυτή συζητήθηκε, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχει μια μορφή συμφωνίας», είπε, προσθέτοντας: «Δεν με κάνει χαρούμενη, θα καλωσόριζα κάποια άλλη λύση, αυτή δεν είναι ο καλύτερος τρόπος».

Η Ραντιτσόβα θεωρεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη μίας αρχικής συμφωνίας – στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης – για την ενίσχυση της δυνατότητας δανεισμού του ΕΤΧΣ, αλλά μόνο αν αυτή γίνει χωρίς την εισφορά μετρητών από τις χώρες με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση.