Σαφές µήνυµα στην Ανγκελα Μέρκελ για στήριξη Ελλάδας και Ιρλανδίας αλλά και για εξεύρεση συνολικής λύσης έστειλε χθες ο Οµπάµα µέσω του αµερικανού υπουργού Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ.

Σε επίσκεψη-αστραπή του Τίµοθι Γκάιτνερ στη Γερµανία χθες, η οποία µάλιστα ανακοινώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή, ο υπουργός Οικονοµικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τη χρυσή τοµή µεταξύ της εφαρµογής σκληρών δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων στην ευρωζώνη και της χορήγησης οικονοµικής υποστήριξης σε χώρες µέλη µε προβλήµατα – όπως είναι και η Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, οι ΗΠΑ πιέζουν ουσιαστικά τους Ευρωπαίους για την υιοθέτηση συνολικής λύσης ενόψει των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής την Παρασκευή 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου, αφού οι χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία εξακολουθούν να βάλλονται από τις αγορές, ενώ η Πορτογαλία κινδυνεύει να χρειαστεί και αυτή εξωτερική βοήθεια.

Ο Γκάιτνερ µετά τη συνάντησή του µε τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε ξεκαθάρισε πως περιµένει ότι οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν ό,τι χρειαστεί» για να αντιµετωπιστεί η κρίση, στέλνοντας σαφές µήνυµα ότι οι ΗΠΑ περιµένουν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερµανία να αναλάβει τώρα δράση.

Η µονοήµερη επίσκεψη του Γκάιτνερ στη Γερµανία, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, όπου είχε συναντήσεις µε σειρά κορυφαίων πολιτικών και οικονοµικών παραγόντων, χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα ασυνήθιστη από διεθνείς αναλυτές και δείχνει ουσιαστικά τη µεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι αν δεν βρεθεί συνολική λύση στα προβλήµατα της ευρωζώνης -ιδιαίτερα µεµονωµένων κρατών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία- µέχρι τα τέλη Μαρτίου, όχι µόνο µπορεί να κινδυνεύσουν και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, αλλά επίσης να δηµιουργηθεί ο κίνδυνος να περάσει η κρίση και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η χθεσινή ατζέντα του Γκάιτνερ είναι ενδεικτική της σοβαρότητας µε την οποία αντιµετωπίζει ο Λευκός Οίκος την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί. Ο αµερικανός υπουργός Οικονοµικών στη Γερµανία είχε επαφές µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Μπούντεσµπανκ) Αξελ Βέµπερ, τον υπουργό Οικονοµίας Ράινερ Μπρούντερλε και συνέχισε τις διαβουλεύσεις µε τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, µε τον οποίο έκαναν από κοινού δηλώσεις.

Όπως είπε ο Γκάιτνερ στη συνέντευξη Τύπου µετά τη συνάντησή του µε τον Σόιµπλε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν «τη σωστή ισορροπία» ανάµεσα στην υποστήριξη των µεταρρυθµίσεων που ζητούν από τις χώρες µέλη της ευρωζώνης και στην οικονοµική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να εφαρµοστούν αυτές.

Χαρακτήρισε απίστευτα δύσκολες τις µεταρρυθµίσεις που εφαρµόζονται από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και άλλες χώρες και τόνισε ότι για να έχουν αυτές αποτέλεσµα χρειάζεται «προσεκτικά σχεδιασµένη οικονοµική βοήθεια (που θα χορηγηθεί) υπό όρους».

«Οι ηγέτες της Ευρώπης… έχουν ξεκαθαρίσει πως θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο όχι µόνο για να διατηρήσουν τη συνοχή του ευρώ, αλλά και για να διασφαλίσουν πως αυτά τα προγράµµατα µεταρρυθµίσεων µπορούν να λειτουργήσουν», προσέθεσε ο Γκάιτνερ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κάνουν καίρια παρέµβαση προτού ληφθούν κρίσιµες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για την ευρωζώνη, ιδιαίτερα για συγκεκριµένες χώρες όπως η δική µας.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 29 του περασµένου Απριλίου ο ίδιος ο πρόεδρος Οµπάµα είχε µιλήσει τηλεφωνικά µε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, λίγα εικοσιτετράωρα προτού αποφασιστεί η χορήγηση της οικονοµικής βοήθειας των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ. Η παρέµβαση αυτή θεωρείται ότι ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που έκαµψαν τότε την αντίσταση της Μέρκελ, η οποία µέχρι την τελευταία στιγµή κρατούσε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα µας.

Λίγες ηµέρες νωρίτερα, στις 23 Απριλίου ο Γκάιτνερ είχε ζητήσει από την Ε.Ε., το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Ελλάδα να κινηθούν γρήγορα προκειµένου να συµφωνηθεί το πακέτο της οικονοµικής βοήθειας προς τη χώρα µας.

Εξάλλου, κλείνει το ρεπορτάζ, στις 28 Φεβρουαρίου φέτος, ο πρόεδρος Οµπάµα είχε έλθει ξανά σε επαφή µε τη Μέρκελ ζητώντας τη λήψη ολοκληρωµένης δραστικής λύσης για να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα στη ζώνη του ευρώ.