Τη λύπη του για την βιαστική, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και μάλιστα κατά τρεις βαθμίδες, εκφράζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης.

«Η Moody’s ούτε ανάμεινε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, πού αναμένεται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών τής Ευρωζώνης να στηρίξουν τις ασθενέστερες οικονομίες της, ούτε έλαβε υπόψη τις θετικές εκτιμήσεις όλων ανεξαιρέτως των μελών της τρόϊκα σε σχέση με την πορεία τόσο του προγράμματος δημοσιονομικής εξισορρόπησης, όσο και του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. Πολύ φοβούμαστε ότι η απόφαση της Moody’s λήφθηκε υπό το καθεστώς άγχους για την διασφάλιση της αξιολογικής της θέσης πού τέθηκε βάσιμα υπό αμφισβήτηση μετά την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ελπίζουμε τόσο οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις όσο και η περαιτέρω πορεία της Ελληνικής οικονομίας να μην οδηγήσουν την Moody’s σε ανάλογες αποφάσεις στο άμεσο μέλλον», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Γραμματίδης.

«Για να συμβεί αυτό», προσθέτει, «θα πρέπει η κυβέρνηση να ξαναβρεί τον βηματισμό και την αυτοπεποίθησή της μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησής της πού καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα. Η Ελλάδα δεν αντέχει νέες περιπέτειες. Αντίθετα, είναι ανάγκη να ενθαρρυνθεί δραστικά η ανάπτυξη, πού είναι προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου με σύγχρονες μεθόδους και, παράλληλα, να συνεχισθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς μακρές διαδικασίες διαβούλευσης και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με φορείς μεμονωμένων συμφερόντων και αμφισβητούμενης ουσιαστικής και κοινωνικής νομιμοποίησης και σε απόλυτο συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και, τέλος, να ενταθεί η προσπάθεια αύξησης των εσόδων και περαιτέρω ορθολογικής περικοπής κρατικών δαπανών κατά τρόπο πού και η ανάπτυξη να μη περισταλεί περαιτέρω και η κοινωνική δικαιοσύνη να αποκατασταθεί. Είναι καιρός να κληθούν με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού σε εθελοντική στήριξη αυτής της προσπάθειας και του πολιτικού προσωπικού τεχνοκράτες και σύμβουλοι από τον ιδιωτικό τομέα πού και την εμπειρία έχουν και την γνώση των αναγκών της αγοράς και της κοινωνίας».

Η κυβέρνηση καλείται να ενημερώσει άμεσα, απλά και υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό, σημειώνει ο κ. Γραμματίδης, για την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου, για τις προοπτικές της οικονομίας, για το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση και για τις πρωτοβουλίες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο πού αποσκοπούν στην θωράκιση των Ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι σε ανάλογους μελλοντικούς κινδύνους.

«Καλείται να πείσει τον Ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες, να του ξαναφέρει την χαμένη του αισιοδοξία αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ελπίδα. Καλούνται, τέλος, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας μετριοπάθεια και παραμερίζοντας τα στενά τους κομματικά συμφέροντα προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας. Δεν υπάρχει πια χρόνος ούτε για χάσιμο, ούτε για πολιτική εσωστρέφεια πού τελικά αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.