Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν χάνει ευκαιρία να παροτρύνει τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΑΞΙΑ οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η θετική εικόνα που θα υπάρξει -για την πλειονότητα των τραπεζών- από τα stress test, θα λειτουργήσει θετικά ως προς τη χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά.

Στόχος είναι να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος έτσι ώστε να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις και οι όποιες συμφωνίες να μην γίνουν υπό τις σημερινές συνθήκες καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις της πλειοψηφίας των τραπεζών βρίσκεται στο ναδίρ.

Οι ξένοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, θέλουν να αγοράσουν τις ελληνικές τράπεζες «για ένα κομμάτι ψωμί». Και ίσως η σφοδρή επίθεση που έχει δεχθεί ο τραπεζικός κλάδος από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους με συνεχείς αρνητικές εκθέσεις αλλά και τους οίκους αξιολόγησης να σχετίζονται με αυτές τις προϋποθέσεις.

Παράλληλα τα στρατηγεία των τραπεζών βρίσκονται επί ποδός πολέμου και διερευνούν τις προϋποθέσεις συμμαχιών με μεγάλους ξένους τραπεζικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμαχία της Eurobank με την HSBC στην Πολωνία που κατά πολλούς είναι προπομπός ευρύτερης συνεργασίας των δύο πλευρών.