Η γαλλική τράπεζα, BNP Paribas, ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι ότι παύει προσωρινά από σήμερα να λειτουργεί η θυγατρική της στην Ακτή του Ελεφαντοστού για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της ιδιάζουσας κατάστασης στη χώρα αυτήν.

Η θυγατρική που έχει την επωνυμία «διεθνής τράπεζα για το εμπόριο και τη βιομηχανία στην Ακτή του Ελεφαντοστού – Bicici».

«Μετά λύπης σας ανακοινώνουμε ότι η Bicici μέχρις νεοτέρας αναστέλλει τη λειτουργία της», αναγράφεται σήμερα στην ιστοσελίδα της μητρικής εταιρείας στο Παρίσι.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε σε θέση, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, να δρούμε κάτω από εξωτερικές συνθήκες ικανοποιητικές και συνθήκες νομικής ασφάλειας και καλής λογιστικής για την πελατεία μας», τονίζεται στο ανακοινωθέν αυτό. «Ελπίζουμε πολύ γρήγορα να επανέλθουμε στην ομαλή μας λειτουργία εκεί», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ανάλογη κίνηση έγινε σήμερα και από την αμερικανική τράπεζα Citibank.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση που υπακούει στον Λοράν Γκμπαγκμπό, αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο μετά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών τέλη Νοεμβρίου πέρυσι, χαρακτήρισε σήμερα «παράνομη» την κίνηση της διεύθυνσης της γαλλικής τράπεζας.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός του Προϋπολογισμού του Λοράν Γκμπαγκμπό, Κονέ Κατινάν, τόνισε ότι «η αναστολή λειτουργίας των υποκαταστημάτων της BNP Paribas και της Citibank είναι πράξεις παράνομες. Οι παρανομίες διαπράττονται, ώστε να τιμωρηθεί ο λαός της Ακτής του Ελεφαντοστού, για την προσήλωσή του στη συνταγματική τάξη».