Τρεις «αστερίσκους» θα περιέχει το ενημερωτικό σημείωμα που θα παραδώσει το τεχνικό κλιμάκιο στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα και πιάνουν δουλειά τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», οι ενστάσεις τους έγκειται στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, στην έλλειψη οικονομικών στοιχείων για φορείς της γενικής κυβέρνησης και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, όπου έχουν ζητήσει την ενεργό συμμετοχή ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες.

Η πρόοδος του μνημονίου θα εξεταστεί σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις της τρόικας σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία. Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους έχει προκύψει πως το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει οδηγήσει σε ευρεία εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως επιζητεί η τρόικα.

Επίσης σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, η τρόικα έχει ζητήσει πλάνο με τη συμμετοχή ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες και επανεξέταση του μισθολογικού κόστους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.

Ενδεχόμενο ποινών

Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι λείπουν οικονομικά στοιχεία φορέων της γενικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης εικόνα για ελλείμματα και εγγυήσεις. Ετσι είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιβληθούν ποινές (π.χ. πάγωμα επιδοτήσεων). Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως οι όποιες επιφυλάξεις δεν θα σταθούν εμπόδιο για μία θετική αξιολόγηση προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Εξάλλου, τα θεσμικά πλαίσια για την ανάπτυξη πρόκειται να παρουσιάσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, στους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν ο επενδυτικός νόμος, τα νομοσχέδια για τα επιχειρηματικά πάρκα, την απλοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και για την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Παρουσίαση θα γίνει και της πορείας του ΕΣΠΑ.

Πηγές αναφέρουν πως τις προηγούμενες μέρες, στις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα σε υπηρεσιακά στελέχη της τρόικας και του υπουργείου εκφράστηκε η ικανοποίηση για τη δουλειά που έχει γίνει στο κομμάτι της ανάπτυξης.