Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναδιάρθρωση του δανείου ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Βάσει του δημοσιεύματος, η πρόταση θα δώσει την δυνατότητα στην Αθήνα να δανειστεί έως 50 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF), για να επαναγοράσει ομόλογα σε περίπου το 75% της ονομαστικής τους αξίας.

“Παράλληλα, η λήξη του δανείου των 110 δισ ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ ενδέχεται να επεκταθεί στα 30 χρόνια και το επιτόκιο να μειωθεί κάτω από το 5,5%” σύμφωνα με τραπεζίτες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων και τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα των Financial Times.

«Οι επίσημες επαφές για το πακέτο βρίσκονται σε εξέλιξη και σε αρχικό στάδιο» αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανώνυμο τραπεζίτη και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, μία τέτοια συμφωνία, ειδικότερα ως προς το δάνειο από το EFSF και την επέκταση της αποπληρωμής στην ισχύουσα συμφωνία στήριξης, απαιτεί έγκριση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία εναντιώνεται σε τέτοια χρήση των κεφαλαίων του EFSF».

Βάσει των όρων του σχεδίου, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού για να επαναγοράσει το σύνολο των ομολόγων που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία υπολογίζονται στα 40 δισ. ευρώ, με μέσο όρο στο 70% της ονομαστικής αξίας, αναφέρει ένας broker στους FT. «Στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προταθεί επιμήκυνση 5 έως 10 έτη για τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους με μειωμένα επιτόκια» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Περίπου το 15%-20% των τίτλων των της Ελλάδας που υπολογίζονται στα 330 δισ. ευρώ θα αναδιαρθρωθούν στην ανοιχτή αγορά εάν η πρόταση υιοθετηθεί φέτος, γεγονός που θα επιτρέψει στην χώρα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στον δανεισμό από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές από τον επόμενο χρόνο» αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανώνυμο τραπεζίτη. «Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στις αυστηρές μεταρρυθμίσεις μέσω της επέκτασης της τριετούς συμφωνίας με το ΔΝΤ» αναφέρουν οι FT.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να αναμένει πιέσεις από τους εταίρους της στην ευρωζώνη για να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ» καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.