«Αχίλλειος πτέρνα» για την κυβέρνηση, που μπορεί να της στοιχίσει τη μάχη της με την τρόικα για την επόμενη δόση 15 δισ. του δανείου, εξελίσσονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Κι αυτό γιατί το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών που βρίσκεται στην Αθήνα πιέζει για ακόμα πιο αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το καλοκαίρι, την ώρα που η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με διάφορα διαπραγματευτικά «τρικ».

Τα στελέχη της τρόικας προβληματίζονται και για το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν υπάρχει ακόμη «κύμα» εφαρμογής τους παρά το ενδιαφέρον που φαίνεται να έχουν εκδηλώσει πολλοί εργοδότες (έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση).

Οι τεχνοκράτες μάλιστα απειλούν την κυβέρνηση ότι αν δεν μειωθούν οι μισθοί θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος και καταργηθούν οι σημερινοί περιορισμοί. Ανησυχούν και για ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπει ο νέος νόμος και -όπως είπαν- είναι πιθανό να εμποδίσουν, στην πράξη, την μείωση των αποδοχών.

Αυτές είναι:
– η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη
– η διαπραγμάτευση με την κλαδική ομοσπονδία εκεί όπου δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων
– αλλά και η τεκμηρίωση των λόγων για επιχειρησιακή

Η υπουργός εργασίας προβάλει ως επιχείρημα ότι ακόμα οργανώνονται σωματεία ώστε το Μάρτιο με τους ισολογισμούς του 2010 να ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές εργοδοτών – εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση τις σκληρές αποφάσεις να πάρουν οι επικεφαλείς εκπρόσωποι της Τρόικας που καταφθάνουν το Σάββατο στην Αθήνα για τον νέο έλεγχο της οικονομίας.