Υπέρ της επιτάχυνσης στη λήψη μέτρων για τη διεύρυνση της σημερινής ομπρέλας προστασίας του ευρώ τάσσεται η Αυστρία, αποδυναμώνοντας το μέτωπο της Γερμανίας που εμμένει στη θέση ότι δεν απαιτούνται σήμερα μέτρα.

«Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα» λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ. Θεωρεί δε ότι «οι συνεχείς συζητήσεις είναι κάθε άλλο παρά βοηθητικές». Όπως τονίζει ο κ. Φάιμαν «πρέπει σε κάθε περίπτωση το Μάρτιο να διευθετηθεί το πρόβλημα».

Αναφορικά με τη συζήτηση για την ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο σοσιαλδημοκράτης Αυστριακός καγκελάριος υποστηρίζει ότι «τα 750 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι στη διάθεση χωρών με προβλήματα». Ο κ. Φάιμαν ζητεί – σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών – να τεθεί σε λειτουργία η ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας (Taskforce) για τα οικονομικά. Αυτή, όπως σημειώνει, θα ασχοληθεί και με τη διαχείριση θεμάτων όπως τα ομόλογα χωρών οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίση χρέους όπως η Ελλάδα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος θεωρεί επίσης επιβεβλημένη τη μεγαλύτερη εναρμόνιση των πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. «Στην ΕΕ έχουμε ακριβείς προδιαγραφές για τα ποσοστά του χρέους. Θα πρέπει, όμως, να έχουμε κατευθυντήριες γραμμές και για την παραγωγικότητα και για τα κοινωνικά στάνταρ», τονίζει ο κ. Φάιμαν. Εξειδικεύει δε την πρότασή του στα θέματα του κατώτατου εγγυημένου μισθού και της απαγόρευσης του ντάμπινγκ στους μισθούς.