Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των συνταξιούχων, που δηλώνουν την εργασία τους μέσα από την ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 180.000, αριθμός που ξεπερνάει και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο έτος ίσως υπερβεί και τους 200.000.

Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύει ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Και αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη εργαζομένων με συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες. Έτσι οι εργοδότες, μη μπορώντας να βρουν προσωπικό για συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης, στρέφονται σε ανθρώπους που έχουν βγει στη σύνταξη και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αποσυρθεί από τον εργασιακό βίο.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επιτυχία του μέτρου, αφού αφενός παύει ή τουλάχιστον περιορίζεται σημαντικά η «μαύρη εργασία» με τους συνταξιούχους και από την άλλη μεγαλώνει η δεξαμενή άντλησης εργαζομένων, λύνοντας εν μέρει τα χέρια των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναμένεται ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων, που θα δηλώσει την εργασία του μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ έως το τέλος Ιουνίου. Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι «ο αριθμός θα φθάσει τις 180.000 εντός του καλοκαιριού», εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την επιτυχία του μέτρου.

Ήδη οι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την εργασία τους έφθασαν τις 84.000, σε σύγκριση με τις 30.000 πριν από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, καθώς πολλοί από αυτούς που δηλώνουν τώρα την εργασία τους εργάζονταν προηγουμένως χωρίς να φαίνονται και να ασφαλίζονται.

Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση υπάρχει και τοποθέτηση για το θέμα, που δείχνει να έχει ανοίξει τελευταία και αφορά τα όρια συνταξιοδότησης. Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνει με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει αλλαγές σε αυτό το θέμα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα γενικά όρια συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, παρά τη δημογραφική κρίση, έχουν γίνει αρκετά βήματα, ώστε το ασφαλιστικό μας σύστημα να είναι βιώσιμο».

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αποφάσεις, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ανέρχονται σε 74.000. Από αυτές, οι 21.000 αφορούν κύριες συντάξεις, οι 26.000 επικουρικές, οι 9.000 εφάπαξ βοηθήματα και οι 18.000 είναι διεθνείς συντάξεις. Ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων είναι τώρα 2 μήνες, έναντι 18 μηνών το 2019. Σήμερα εκδίδονται πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα, σε σύγκριση με 500 το 2019. Το 95% των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2021, 2022 και 2023 έχει εκκαθαριστεί.

Από τις αρχές του 2024 δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφαρμόζεται πιλοτικά η διαδικασία έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για περίπου 2.500 δικαιούχους του δημόσιου τομέα, που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν φέτος. Η ενημέρωση αυτή επεκτάθηκε και στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, με τουλάχιστον 500 άτομα να έχουν ενημερωθεί από τον ΕΦΚΑ σχετικά με την επικείμενη συνταξιοδότησή τους μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστούν εγκαίρως, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.