Η Microsoft θα επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στον όμιλο τεχνητής νοημοσύνης του Άμπου Ντάμπι, G42, στο τελευταίο της μεγάλο στοίχημα στην εν λόγω τεχνολογία, το οποίο υπογραμμίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι «FT», δίνει στη Microsoft μειοψηφικό μερίδιο στην G42 και ο πρόεδρός της, Μπραντ Σμιθ, θα έχει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η συμφωνία έρχεται, αφού η G42 διέκοψε τις σχέσεις της με κινέζους προμηθευτές υλικού, οι οποίοι είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από αμερικανούς νομοθέτες.

Η επένδυση θα ενισχύσει τη θέση του Άμπου Ντάμπι ως κόμβο τεχνητής νοημοσύνης και αποτελεί ένδειξη των φιλοδοξιών του εμιράτου -που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο- στην τεχνολογία. Δείχνει επίσης πώς ο Κόλπος, που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται από πολλούς στη Silicon Valley ως μια εύκολη πηγή χρηματοδότησης, θεωρείται όλο και περισσότερο ως αξιόπιστος τεχνολογικός εταίρος.

«Δεδομένης της σημασίας της τεχνολογίας και του πόσο σημαντική είναι για τις δύο χώρες και τις δύο κυβερνήσεις, κάναμε αυτό το πρώτο βήμα σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις τόσο των ΗΑΕ όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Σμιθ.

Ερωτηθείς εάν η συμφωνία της Microsoft ήταν ένα «έπαθλο» για τη διακοπή των σχέσεων με την Κίνα, ο Peng Xiao, διευθύνων σύμβουλος της G42, είπε: «Θα εστιάσω στην απόφασή μας να δημιουργήσουμε αυτή τη συνεργασία με τη Microsoft, για να αναπτύξουμε πραγματικά τις δυνατότητές μας σε παγκόσμια κλίμακα».

Η συμφωνία χρειάστηκε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, εν μέσω ανησυχίας από τους αμερικανούς νομοθέτες για τους δεσμούς της G42 με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του εάν τα δεδομένα των αμερικανών πολιτών θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.

Η G42 είπε ότι «αφού αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τη Microsoft πέρυσι, ξεκινήσαμε συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ για να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς -συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής τεχνολογίας-, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε τη συμφωνία». Ένα άλλο πρόσωπο κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε ότι η G42 συμφώνησε να αποσύρει όλο το υλικό που κατασκευάζει η κινεζική Huawei από τα συστήματά της, όπως σημειώνουν οι «FT».

Ο Σμιθ είπε ότι οι εταιρείες σχεδίαζαν να συνεργαστούν σε μεταγενέστερο στάδιο για την κατασκευή κέντρων δεδομένων σε άλλες χώρες. Θα υποστηρίξουν, επίσης, ένα ταμείο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης.