Παρά την σημαντική δραστηριοποίηση των εφοριών και των τελωνείων στους τελευταίους μήνες του έτους, που συνέβαλε στη μεγάλη επιτυχία της υλοποίησης της πολιτικής της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων 2000-2009 και στην αξιοσημείωτη βελτίωση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών δεν έχει ακόμη αρθεί στο ύψος των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν έως σήμερα ενδείξεις διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ή μείωσης της υπέρμετρα υψηλής φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Η αύξηση των εσόδων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση εκείνων που ήδη πλήρωναν τον κύριο όγκο των φόρων. Ωστόσο, η εφαρμογή των μεθόδων του αντικειμενικού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος από το 2011, αναμένεται να συμβάλει στη σημαντική αύξηση των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, από τα πολύ χαμηλά επίπεδά του το 2010.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των εισπράξεων φόρων με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, πράγμα που θα αποτελεί την πρώτη σαφή διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην Ελλάδα, μετά τη σημαντική συρρίκνωση αυτής της βάσης στην περίοδο 2002-2009, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank. Μάλιστα, τα έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα αυξάνονται σε ολόκληρη την περίοδο 2012-2015.