Η Γερμανία στηρίζει, με προϋποθέσεις, τις προτάσεις για αύξηση της δυνατότητας δανεισμού και διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από πηγές στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία φαίνεται να συμφωνεί να αυξήσει τις χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις της στο Ταμείο, εφόσον το Ταμείο αποκτήσει νέα καθήκοντα. Στην περίπτωση αυτή, η χρηματοδότηση του Ταμείου θα εξαρτάται από τις ανάγκες του.

«Το μέγεθος της χρηματοδότησης είναι το τελευταίο από τα προβλήματά μας», δήλωσε πηγή που έχει γνώση της κατάστασης. Η Γερμανία, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, θεωρεί ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από το Ταμείο στη δευτερογενή αγορά προϋποθέτει συμφωνία, ώστε να επιβάλλονται αυστηροί όροι στη χώρα που εκδίδει τα ομόλογα και να υπάρξει σχετική αλλαγή στο καταστατικό του Ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύρυνση του ρόλου και των πόρων του Ταμείου αποτελούν μέρος ενός πακέτου μέτρων – περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο συντονισμό στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής των 17 χωρών της Ευρωζώνης – τα οποία θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Φεβρουάριο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε χθες ότι η ενίσχυση του Ταμείου της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συμφωνηθεί τον ερχόμενο μήνα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι διπλωμάτες πολλών Κυβερνήσεων δεν ήταν προετοιμασμένοι για τη δήλωση αυτή του κ. Μπαρόζο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες στο Βερολίνο ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται για να διαμορφώσουν ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Η αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και η χορήγηση βραχυπρόθεσμων πιστωτικών γραμμών σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας έχουν προταθεί ως πρόσθετες νέες δράσεις του Ταμείου, αναφέρει το δημοσίευμα.