Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε τελικά να επιτρέψει στους τραπεζίτες να εισπράξουν τα μπόνους που θέλουν, με κίνδυνο να προκαλέσει την οργή των φιλελεύθερων δημοκρατών συμμάχων του και της κοινής γνώμης, διαβεβαιώνει σήμερα ο βρετανικός Τύπος.

Σύμφωνα με πολλές εφημερίδες, ο Κάμερον και ο υπουργός \Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, σε συνάντησή τους χθες απέρριψαν την πιθανότητα να επιβάλουν στους τραπεζίτες νέους υποχρεωτικούς κανονισμούς για τα μπόνους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις από την πλευρά τους ότι θα αυξήσουν το ποσό των δανείων που χορηγούν στις βρετανικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ των μέτρων που φαίνεται ότι απορρίφθηκαν είναι η υποχρέωση να δημοσιεύεται ο ονομαστικός κατάλογος όλων των στελεχών που παίρνουν ετήσιο μπόνους μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο ευρώ ή να επιβληθεί ένας ειδικός φόρος για τα μπόνους, όπως αυτός που είχαν επιβάλει προσωρινά οι Εργατικοί το 2009.

Ο ίδιος ο Κάμερον είχε καλέσει την Κυριακή τους τραπεζίτες να επιδείξουν μετριοπάθεια, χαρακτηρίζοντας πάντως αντιπαραγωγικό «να δυσφημούνται συστηματικά».

«Ο Κάμερον αποδέχθηκε την ήττα του στο θέμα των μπόνους των τραπεζιτών”» διαβεβαιώνει σήμερα η Daily Telegraph.

Σύμφωνα με τους Times ο Κάμερον έδωσε απρόθυμα το πράσινο φως, όμως θα επιχειρήσει τουλάχιστον να επιβάλει μια κάποια μετριοπάθεια στις τράπεζες που διασώθηκαν με δημόσια κεφάλαια κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.