Η ελβετική Κυβέρνηση έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Παρασκευή ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία η μεγάλη ανατίμηση του νομίσματος της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η σύσκεψη ανακοινώθηκε χθες, όπως και η συμμετοχή σε αυτή και εκπροσώπων από τον τομέα του τουρισμού, των τραπεζών και της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η σύσκεψη αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ελβετικές επιχειρήσεις, καθώς γίνονται μη ανταγωνιστικές λόγω της ανατίμησης του φράγκου.

Από τον Δεκέμβριο του 2009 το φράγκο έχει ανατιμηθεί κατά 17% έναντι του ευρώ. Η ελβετική οικονομία εκτιμάται ότι σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2010, αλλά ο ρυθμός αυτός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε 1,5% εφέτος, λόγω της ανατίμησης του φράγκου.

«Το σχέδιο είναι να αναλύσουμε στη σύσκεψη της κατάσταση όσον αφορά το ισχυρό φράγκο», είπε ο κ. Κριστόφ Χανς, εκπρόσωπος του ελβετικού ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα υπάρξει ένας κατάλογος μέτρων από τη σύσκεψη».

Ο Διευθυντής της Ομοσπονδίας των ελβετικών συνδικάτων κ. Ντανιέλ Λαμπάρ, είπε: «Θέλουμε να συζητήσουμε για την κατάσταση και για πιθανές λύσεις. Θα εκπλαγώ αν υπάρξουν ανακοινώσεις μέτρων την άλλη εβδομάδα, αλλά κάτι πρέπει να γίνει, γιατί πολλές επιχειρήσεις υποφέρουν».

Ο κ. Λαμπάρ είπε ότι τα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ειδικές συναλλαγματικές ισοτιμίες για εξαγωγείς που πλήττονται ιδιαίτερα. Άλλες λύσεις, τις οποίες θεωρεί λιγότερο πιθανές, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βήματα στην κατεύθυνση της μη εμπλοκής των ελβετικών τραπεζών σε κερδοσκοπικές συναλλαγές νομισμάτων ή τη σύνδεση της ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δε θα δέχεται τα ομολόγα της Ιρλανδίας ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες της χώρας.