Προς απόσυρση οδεύει η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις και να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα τα υλικά και τις εργασίες ανακαίνισης ή επισκευής των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τη διάταξη, δαπάνες για αγαθά και αμοιβές εργασίας έως 16.000 ευρώ θα οδηγούσαν σε έκπτωση φόρου έως και 3.200 ευρώ το χρόνο και για 5 συνεχόμενα έτη για τους φορολογούμενους που θα προχωρούσαν σε επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η διάταξη επανεξετάζεται λόγω τεράστιου δημοσιονομικού κόστος για να τροποποιηθεί και να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Η διάταξη λοιπόν θα τροποποιηθεί και θα περιορίζει τα αγαθά για τις ανακαινίσεις που θα λαμβάνονται υπόψη. Δηλαδή με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά τη ψήφιση του νόμου θα ορίζονται επ’ ακριβώς τα αγαθά που θα προσμετρώνται και θα μειώνουν το φόρο εισοδήματος. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να τεθούν και ποσοστά έκπτωσης του φόρου με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα διάταξη θα έχει χαρακτηριστικά τη υφιστάμενης που προβλέπει έκπτωση 40% των δαπανών με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ και όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη και ευνοϊκότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.