Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά. και αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Από την 1η Δεκεμβρίου του 2023, αυξάνονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εκτός από την αύξηση κατά 8% του ποσού του ΚΕΑ, θα αυξηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων. Έτσι, η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του ΟΠΕΚΑ, στα 216 ευρώ από 200 ευρώ σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 8% και έτσι θα λαμβάνουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι.

Πόσο αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

  • Το εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο των 1.200 ευρώ που χρειάζεται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα διαμορφωθεί στα 1.296 ευρώ.
  • Tο εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος από 1.800 ευρώ θα ανέλθει στα 1.944 ευρώ
  • Tο εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 2.268 ευρώ.

Ωστόσο, το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί επίσης κατά 8% και θα ανέλθει στα 5.832 ευρώ.

Έτσι το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινάει πλέον από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Ειδικότερα όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ θα λάβουν 432 ευρώ το μήνα.