Σε έκθεσή της, η οποία θα δημοσιευτεί μεθαύριο Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η έκρηξη του συστήματος και να υποστηριχθούν τα δημόσια οικονομικά των κρατών – μελών που πλήττονται από την κρίση. «Το να βεβαιωθούμε ότι τα χρόνια που περνά κάποιος στη σύνταξη δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σχέση με τον χρόνο εργασίας του θα βοηθούσε στη βιωσιμότητα» αναφέρεται στη συγκεκριμένη έκθεση.

Και προστίθεται ότι «Αυτό σημαίνει να αυξήσουμε την ηλικία στην οποία σταματά κάποιος να εργάζεται και αρχίζει να επωφελείται της σύνταξής του».

Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι «Η παράταση της περιόδου εργασίας λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα επιτρέψει να καταγράψουμε δύο οφέλη: καλύτερες συνθήκες ζωής και πιο βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 5 χρόνια και υπάρχουν προβλέψεις που δείχνουν ότι μέχρι το 2060 θα μπορούσε να υπάρξει και άλλη αύξηση κατά 7 έτη. Το 2008 πάντως, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ε.Ε. ήταν τα 61,4 χρόνια.