Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα, μίλησε την Τετάρτη ο Ηλίας Τσούνης, Εκπρόσωπος Τύπου του e- ΕΦΚΑ, σχετικά με το “μπέρδεμα” με τις νέες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων και την απορία πολλών συνταξιούχων που πήγαν αλλά δεν βρήκαν χρήματα στους λογαριασμούς τους, στις ημερομηνίες που πληρώνονταν μέχρι πρότινος.

Όπως εξήγησε, μειώνονται από τρεις σε δύο οι ημέρες πληρωμής όλων των συνταξιούχων, καθώς έληξε η ισχύς μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς και ότι πλέον οι καταβολές δεν γίνονται βάσει του παλιού Ταμείου στο οποίο υπάγονταν (σημ: πλέον όλοι υπάγονται στο ενιαίο Ταμείου του ΕΦΚΑ) και γίνονται με ένα διαχωριστικό γνώρισμα: έαν ο ασφαλισμένος ήταν μισθωτός ή μη μισθωτός.

Η σύγχυση σε πολλούς συνταξιούχους που μέχρι τον προηγούμενο μήνα πληρώνονταν σε άλλες ημερομηνίες, προκάλεσε το γεγονός ότι από αυτόν το μήνα αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμών στους συνταξιούχους και σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

  1. Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
  2. Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αλλαγές από τις συντάξεις Οκτωβρίου

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την – κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4611/2019 – πληρωμή των μηνιαίων συντάξεων του φορέα σε τρεις αντί δύο ημέρες, από τις συντάξεις μηνός Οκτωβρίου 2023 και εφεξής οι ημερομηνίες πληρωμής διαμορφώνονται διαφορετικά.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο 2023 και μετά, οι συντάξεις για τους μισθωτούς θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ, για τους μη μισθωτούς, θα καταβάλλονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Κατά συνέπεια:

  • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Οκτωβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/09/2023, ημέρα Τρίτη, για δε τους μισθωτούς στις 28/09/2023, ημέρα Πέμπτη.
  • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/10/2023, ημέρα Πέμπτη, για δε τους μισθωτούς στις 30/10/2023, ημέρα Δευτέρα.
  • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 27/11/2023, ημέρα Δευτέρα, για δε τους μισθωτούς στις 29/11/2023, ημέρα Τετάρτη.

Συντάξεις Οκτωβρίου 2023

Έτσι, οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Οκτωβρίου 2023 θα διενεργήθηκαν για τους τους μη μισθωτούς χθες Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα πληρώθηκε από τα Ταμεία οι:

  • Ο ΟΑΕΕ κατέβαλε τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
  • Ο ΟΓΑ  κατέβαλε τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) κατέβαλε τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ  κατέβαλε τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κατέβαλε τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
  • Το ΕΤΑΤ κατέβαλε τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
  • Η ΔΕΗ κατέβαλε τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Οκτωβρίου 2023 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο δηλαδή την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023