Ήταν Μάιος του 2006 όταν το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εισερχόταν στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Από τότε, κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είχε μπορέσει να δει τη μετοχή του να διαπραγματεύεται στο ταμπλό. Σήμερα όμως είναι μια σημαντική ημέρα για τον κλάδο καθώς η Optima Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο Χρηματιστήριο μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να αγοράσουν μερίδια του εν λόγω ιδιωτικού ιδρύματος, προσδοκώντας ότι θα καταγράψει υψηλές υπεραξίες.

Η δημόσια προσφορά 19.950.000 νέων μετοχών της Optima Bank, καθώς και τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών θα ξεκινήσει από σήμερα και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ενώ, όπως αναφέρεται η τιμή της νέας μετοχής θα καθοριστεί από τους συντονιστές αναδόχους, σε συνεργασία με την τράπεζα. Θα κυμανθεί από 6,3 έως 7,2 ευρώ η μία.

Ειδικότερα, η από 22 Μαρτίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Τράπεζα Optima bank Α.Ε.» αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της Τράπεζας προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επιπρόσθετα, στις από 30.08.2023 και 15.09.2023 συνεδριάσεις του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, δυνάμει της εξουσίας που του παρασχέθηκε με την απόφαση της από 22.03.2023 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας, αποφάσισε, μεταξύ άλλων:

(α) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά ποσό €72.450.000 με δυνατότητα μερικής κάλυψης, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4548/2018, με καταβολή μετρητών και με αποκλεισμό (κατάργηση) του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας, με την έκδοση έως 21.000.000 νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου Μετοχών της Τράπεζας, με ονομαστική αξία €3,45 η καθεμία (εφεξής «Νέες Μετοχές» ή η «Έκδοση») οι οποίες θα διατεθούν με Δημόσια Προσφορά (19.950.000 Νέες Μετοχές) και Παράλληλη Διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (1.050.000 Νέες Μετοχές), και

(β) ότι η Τιμή Διάθεσης θα καθορισθεί εντός του εύρους Τιμής Διάθεσης, ενώ τυχόν διαφορά από την έκδοση των Νέων Μετοχών υπέρ το άρτιο, θα πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό «αποθεματικό από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Για την παρούσα Αύξηση δεν υπάρχει εγγύηση κάλυψης και προβλέπεται η δυνατότητα μερικής κάλυψης της Αύξησης σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του ν. 4548/2018.

Παράλληλα, το Δ.Σ. θα έχει τη δυνατότητα -κατά τη διακριτική του ευχέρεια να διαθέσει Νέες Μετοχές στο πλαίσιο της Δημόσιας Προσφοράς και σε υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας που το Δ.Σ. θα καθορίσει, ακόμα και κατά προτεραιότητα, παρότι θα έχει αποκλειστεί το δικαίωμα προτίμησης των μετόχων.

Συνεπώς, κατά τη Δημόσια Προσφορά αναλυτικότερα προσφέρονται:

(α) 19.950.000 Νέες Μετοχές, πλέον

(β) τυχόν αδιάθετες Νέες Μετοχές, εφόσον προκύψουν κατά την Παράλληλη Διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων των 1.050.000 Νέων Μετοχών, (αθροιστικά μαζί με τις υπό (α) Νέες Μετοχές, εφεξής οι «Μετοχές Δημόσιας Προσφοράς»).

Η τιμή διάθεσης

Η τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών θα καθοριστεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους, σε συνεργασία με την Τράπεζα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, και θα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ή από πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατ’ εξουσιοδότηση της από 22.03.2023 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Η δε Τιμή Διάθεσης θα καθοριστεί εντός του εύρους Τιμής Διάθεσης, μέσω Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών («Η.ΒΙ.Π.»).

Συγκεκριμένα, η Τιμή Διάθεσης θα καθορισθεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι Ειδικοί Επενδυτές εντός του εύρους Τιμής Διάθεσης στο Η.ΒΙ.Π. Η εν λόγω διαδικασία υποβολής προσφορών θα ακολουθηθεί για το μέρος της Δημόσιας Προσφοράς που αφορά τους Ειδικούς Επενδυτές και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις εγγραφές των Ιδιωτών Επενδυτών κατά τη Δημόσια Προσφορά.

Ταυτόχρονα με τον καθορισμό της Τιμής Διάθεσης, θα αποφασιστεί και η κατανομή των Μετοχών της Δημόσιας Προσφοράς. Η Τιμή Διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, Ειδικούς και Ιδιώτες Επενδυτές, που θα συμμετάσχουν στη διάθεση των Νέων Μετοχών μέσω της Δημόσιας Προσφοράς και Παράλληλης Διάθεσης σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, με εξαίρεση τα Μέλη Δ.Σ. της Τράπεζας και τα μέλη της ανώτατης διοίκησης της Τράπεζας (μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής), το προσωπικό της Τράπεζας, το προσωπικό των θυγατρικών της και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων αυτών (από κοινού το «Προσωπικό») που θα συμμετέχουν στην Παράλληλη Διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων με τιμή διάθεσης που θα υπολείπεται κατά ποσοστό 10% της Τιμής Διάθεσης.

Για τον προσδιορισμό του εύρους Τιμής Διάθεσης ακολουθήθηκε η διαδικασία του pre-marketing, ήτοι συνεκτίμηση τόσο των συνθηκών των κεφαλαιαγορών στην Ελλάδα και διεθνώς όσο και της οικονομικής θέσης και των προοπτικών του Ομίλου. Οι Ειδικοί Επενδυτές θα υποβάλλουν τις προσφορές τους για τις Nέες Μετοχές εντός του ακόλουθου εύρους τιμών: Κατώτατη Τιμή Εύρους Ανώτατη Τιμή Εύρους €6,4 €7,2 Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Έκδοσης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €151.200.000.

Σε κάθε περίπτωση, η Τιμή Διάθεσης θα καθοριστεί εντός του προαναφερθέντος εύρους τιμών και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 29.09.2023. Η διάθεση των 19.950.000 Νέων Μετοχών θα πραγματοποιηθεί με Δημόσια Προσφορά αυτών στο επενδυτικό κοινό εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω της Υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που προκύψουν αδιάθετες μετοχές κατά την Παράλληλη Διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, οι μετοχές αυτές θα μεταφερθούν προς διάθεση στη Δημόσια Προσφορά.

Οι ενδιαφερόμενοι Ιδιώτες Επενδυτές θα εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους Τιμής Διάθεσης. Η αξία της συμμετοχής για τους Ιδιώτες Επενδυτές ορίζεται ως ο αριθμός των αιτούμενων μετοχών επί την ανώτατη τιμή του εύρους Τιμής Διάθεσης.

Ο αιτήσεις εγγραφής των Ιδιωτών Επενδυτών γίνονται δεκτές, εφόσον έχει καταβληθεί, σε μετρητά ή με τραπεζική επιταγή το ισόποσο της συμμετοχής, είτε έχει δεσμευθεί το ισόποσο της συμμετοχής σε πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων των επενδυτών πελατών τους ή τραπεζικούς λογαριασμούς πελατείας που τηρούνται στο πλαίσιο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, και στους οποίους εμφανίζονται ως δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.

Διαδικασία κατανομής της δημόσιας προσφοράς

Mετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς και τον προσδιορισμό της Τιμής Διάθεσης θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Μετοχών Δημόσιας Προσφοράς στους επενδυτές ως εξής:

  • Ποσοστό τουλάχιστον 30% των Μετοχών Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 5.985.000 Νέες Μετοχές) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και
  • Το υπόλοιπο έως και 70% των Μετοχών Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι έως και 13.965.000 Νέες Μετοχές) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών και Ιδιωτών Επενδυτών με βάση τη συνολική ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε κατηγορία επενδυτών (Ειδικών και Ιδιωτών Επενδυτών).

Οι υπολογισμοί ανωτέρω έχουν πραγματοποιηθεί επί τη βάσει 19.950.000 Μετοχών της Δημόσιας Προσφοράς. Σε περίπτωση που προκύψουν αδιάθετες μετοχές κατά την Παράλληλη Διάθεση μετοχών σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, οι μετοχές αυτές θα μεταφερθούν προς διάθεση στη Δημόσια Προσφορά.

Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των Ιδιωτών Επενδυτών για το 30% των Μετοχών Δημόσιας Προσφοράς, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα ληφθούν υπόψη:

(α) η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές,

(β) η ζήτηση στο τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών που υπερβαίνει το 30%,

(γ) το πλήθος των αιτήσεων εγγραφής που αφορούν σε Ιδιώτες Επενδυτές, καθώς και (δ) η ανάγκη επίτευξης επαρκούς διασποράς. Σε περίπτωση κατά την οποία η συνολική ζήτηση εκ μέρους των Ιδιωτών Επενδυτών υπολείπεται του 30% του συνόλου των προς διάθεση Μετοχών Δημόσιας Προσφοράς, οι αιτήσεις εγγραφής των Ιδιωτών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν πλήρως, έως του ύψους για το οποίο εκδηλώθηκε πράγματι ζήτηση, οι δε Μετοχές Δημόσιας Προσφοράς, που αντιστοιχούν στην υστέρηση έναντι του συνολικού ποσοστού 30% του συνόλου των προς διάθεση Μετοχών Δημόσιας Προσφοράς, θα μεταφερθούν στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών προς διάθεση. Ο αριθμός των μετοχών που θα κατανεμηθεί σε κάθε επενδυτή θα αντιστοιχεί σε ακέραιο αριθμό μονάδων διαπραγμάτευσης.