Μέχρι τώρα η Ινδονησία πρόβαλε τις τροπικές παραλίες, τα πανέμορφα βουνά, τους θεαματικούς υφάλους των θαλασσών και την εξωτική κουλτούρα για να προσελκύσει τουρισμό.

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι, όμως, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές που πλήττουν κατά καιρούς τη χώρα- σεισμοί, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις, προσθέτει στα τουριστικά της  θέλγητρα και αυτό το πιο «άγριο» πρόσωπό της.

Κοντά στην πόλη Γιογκακάρτα της Ιάβα, η ταλαιπωρημένη χλωρίδα, τα θαμμένα χωριά, τα ποτάμια που πνίγονται στην ηφαιστειακή σκόνη και οι προσφυγικοί καταυλισμοί αποτελούν την επώδυνη κληρονομιά της πρόσφατης έκρηξης του ηφαιστείου Μεράπι. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 400.000 είναι πρόσφυγες.

Ωστόσο τα τουριστικά πρακτορεία της περιοχής πρόσθεσαν και αυτά στα στοιχεία που μπορούν να φέρουν τουρισμό στη χώρα.

«Στο νέο πακέτο με το γύρο του ηφαιστείου, μεταφέρουμε τους επισκέπτες στο χωριό που βρίσκονται πιο κοντά στο Μεράπι για να δουν πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή. Στη συνέχεια θα τους μεταφέρουμε να δουν έναν ποταμό που πλημμύρισε από ηφαιστειακά συντρίμμια», δήλωσε εκπρόσωπος των ταξιδιωτικών πρακτόρων της περιοχής.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό οικονομικό πυλώνα για την Ινδονησία.