Για το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου μισού αιώνα, η Καλιφόρνια έχει απαγορεύσει την πώληση οποιουδήποτε είδους φτιαγμένου από καγκουρό, τα οποία σκοτώνονται σε μαζικές σφαγές για εμπόριο κάθε χρόνο στην Αυστραλία. Η επιβολή του νόμου ανεστάλη το 2007 – με την προτροπή της αυστραλιανής κυβέρνησης και των εταιρειών που πωλούν προϊόντα φτιαγμένα από δέρματα – αλλά η απαγόρευση επανήλθε το 2016 και ισχύει έκτοτε.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε εντελώς την πώληση των δημοφιλών παπουτσιών ποδοσφαίρου από δέρμα καγκουρό στην Καλιφόρνια, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά παπουτσιών ποδοσφαίρου στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times του περασμένου Αυγούστου.

Τα παπούτσια από το λεγόμενο k-leather είναι περιζήτητα επειδή είναι ελαφριά και ανθεκτικά και δεκάδες καταστήματα στην Καλιφόρνια συνέχισαν να τα πωλούν στα καταστήματά τους καθώς και στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε πρόσφατα από τις εθνικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων, Animal Wellness Action και το Κέντρο για μια Ανθρωπιστική Οικονομία, κατά ενός λιανοπωλητή. Οι οργανώσεις σκοπεύουν να μηνύσουν επιπλέον καταστήματα που πιστεύουν ότι παραβιάζουν το νόμο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Καταστήματα αγνοούν την απαγόρευση

Η ζήτηση από τους καταναλωτές και η έλλειψη επιβολής του νόμου από το κράτος έχουν κάνει σχετικά εύκολο για τα καταστήματα να αγνοήσουν την απαγόρευση. Το Κέντρο για την Ανθρώπινη Οικονομία δημοσίευσε μια έκθεση το 2020 που δείχνει ότι 85 από τα 124 ανεξάρτητα καταστήματα λιανικής πώλησης ποδοσφαίρου παραβιάζουν την απαγόρευση. Αυτό ώθησε τις φιλοζωικές ομάδες να ξεκινήσουν μια εκστρατεία για να ενθαρρύνουν την κρατική επιβολή και να πιέσουν τις εταιρείες να σταματήσουν να πωλούν τα παπούτσια. Το 2020 το Department of Fish and Wildlife έστειλε μια επιστολή στους λιανοπωλητές ποδοσφαίρου σε όλη την πολιτεία, προειδοποιώντας τους ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Όμως οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν. Οι ερευνητές των οργανώσεων πήγαν σε δεκάδες καταστήματα για να δουν αν εφαρμοζόταν ο νόμος. Σύμφωνα με τη μήνυση κατά του λιανοπωλητή Soccer Wearhouse που εδρεύει στην κομητεία Riverside, όλες τα καταστήματά του – τέσσερα κατά τη στιγμή της αναφοράς του 2020 – πωλούσαν παπούτσια ποδοσφαίρου από δέρμα καγκουρό. Το 2021 και το 2022, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα τρία ανοιχτά καταστήματα του λιανοπωλητή εξακολουθούσαν να πουλούν παπούτσια από δέρμα καγκουρό και λένε ότι οι υπάλληλοι με τους οποίους μίλησαν γνώριζαν ότι ήταν παράνομα.

Ο συνιδιοκτήτης του Soccer Wearhouse, Τζορτζ Λαπάρα, είπε σε δημοσιογράφο τον περασμένο Αύγουστο, ότι πριν από την κατάθεση της μήνυσης, «δεν γνωρίζαμε καν ότι τα είχαμε, οπότε ήταν καλό που τέθηκε υπόψη μας. Γλιστρούν μέσα από τις ρωγμές. Πήραμε αυτή τη μήνυση… Σταματήσαμε να τα πουλάμε εξαιτίας αυτού. Έχουν φύγει από το διαδίκτυο».

Ίσως ο έλεγχος του αποθέματος είναι δύσκολος, αλλά είναι γελοίο που οι έμποροι λιανικής το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία όταν η απαγόρευση ισχύει από το 2016, αναφέρουν οι Los Angeles Times. «Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων – επιχειρηματίες που γνωρίζουν καλά τους διάφορους νόμους βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργούν – δεν θα έπρεπε να το δηλώνουν άγνοια για το νόμο ή δυσκολία τήρησής του. Αυτά είναι δημοφιλή παπούτσια, όχι ξεχασμένα που μαραζώνουν στα ράφια».

Η Soccer Wearhouse λέει ότι στα παπούτσια που υπάρχουν στον ιστότοπό της και στα καταστήματά της δεν είναι πλέον φτιαγμένα από δέρμα καγκουρό. Οι ιστότοποι της Nike και της Puma εμποδίζουν έναν αγοραστή που θέλει να στείλει παπούτσια ποδοσφαίρου από καγκουρό στην Καλιφόρνια.

Αλλά δεν είναι όλοι οι ιστότοποι τόσο προσεκτικοί. Στον ιστότοπο Dick’s Sporting Goods τον Αύγουστο, ένας πελάτης μπορούσε να αγοράσει εύκολα ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια από καγκουρό Nike Tiempo Legend 9 Elite FG για να αποσταλούν σε μια διεύθυνση σπιτιού του Λος Άντζελες. (Ο πελάτης, ο οποίος έκανε την αγορά μόνο για να δει αν ο ιστότοπος θα το άφηνε να πραγματοποιηθεί, κάλεσε την Εξυπηρέτηση πελατών αρκετά λεπτά αργότερα και ακυρώθηκε η πώληση.) Μια κλήση στον λιανοπωλητή σχετικά με τέτοιες πωλήσεις δεν απαντήθηκε.

«Οι καταναλωτές της Καλιφόρνια μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη τους για να βεβαιωθούν ότι τηρείται αυτός ο νόμος. Απλώς μην αγοράζετε αυτά τα παπούτσια. Υπάρχουν πολλά ποιοτικά παπούτσια ποδοσφαίρου από υλικό, για τα οποία δεν απαιτείται η θανάτωση καγκουρό», καταλήγει το δημοσίευμα.