Αρχίζουν σήμερα στην πόλη Κανκούν του Μεξικού οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 χωρών.

Οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο του 2010, που αναμένεται να είναι το θερμότερο των τελευταίων 160 ετών, είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Απ’ ότι φαίνεται πλέον οι πλούσιες χώρες, αλλά και κάποιες φτωχότερες, δεν είναι διατεθειμένες να υπογράψουν μια δεσμευτική συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι πολύ λιγότερες από πέρσι κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, η οποία είχε ως στόχο να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία αλλά κατέληξε με μία μη δεσμευτική απόφαση, η οποία απορρίφθηκε από λίγες αναπτυγμένες χώρες.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι οποίες διαρκούν εδώ και πολύ καιρό, έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, τις ΗΠΑ και την Κίνα, με την Ουάσιγκτον να απαιτεί μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών από την Κίνα, αντηχώντας παρόμοια πίεση με αυτήν για το ελεύθερο εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κύριος στόχος των συνομιλιών είναι να αποφασισθεί μία πιο αυστηρή συμφωνία για το κλίμα, η οποία να διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο που εκπνέει το 2010 για να ενισχυθεί η δράση κατά της υπερθέρμανσης.