Ο Isaac Asimov, Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, περιέγραψε το ηλιακό σύστημα ως τον ήλιο, τον Δία και διάφορα συντρίμμια. Και δεν είχε άδικο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ήλιος είναι το 99,8% της μάζας του ηλιακού συστήματος.

Τι είναι, όμως, αυτή η γιγάντια μπάλα φωτιάς στον ουρανό; Πώς συμπεριφέρεται και ποια μυστήρια παραμένουν ακόμα ανεξερεύνητα; Παρακάτω θα βρείτε τρεις συναρπαστικές αλήθειες για τον ήλιο, που σίγουρα θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Ήλιος

Ο ήλιος είναι ένας γιγαντιαίος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης

Ο ήλιος είναι τόσο ακατανόητα μεγάλος που είναι σχεδόν άσκοπο να μπεις στον κόπο να φανταστείς το μέγεθός του. Το αστέρι μας έχει διάμετρο περίπου 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα -109 φορές μεγαλύτερη από της Γης! Ο ήλιος είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών και θα πρέπει να έχει ζωή περίπου για άλλα 6,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αποτελείται από 74% υδρογόνο και 25% ήλιο, με μερικά άλλα στοιχεία, ενώ κάθε δευτερόλεπτο, πυρηνικές αντιδράσεις στον πυρήνα του συντήκουν εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους υδρογόνου σε εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους ηλίου, απελευθερώνοντας τη θερμότητα και το φως που αγαπάμε τόσο πολύ.

Ήλιος

Ο ήλιος είναι ζεστός με περίεργους τρόπους

Οι θερμοκρασίες του ήλιου αφήνουν τους αστροφυσικούς σε αμηχανία, αναφέρει το mentalfloss.com. Στον πυρήνα του, φτάνει τα 14 εκατομμύρια βαθμούς Κέλβιν, ενώ η επιφάνειά του είναι σχετικά κρύα καθώς η θερμοκρασία σε αυτή φτάνει τους 5.780 βαθμούς Κέλβιν, η οποία, όπως σημειώνει η NASA, είναι ακόμα αρκετά ζεστή για να κάνει τα διαμάντια να βράζουν. Εδώ όμως είναι το πιο περίεργο μέρος. Μόλις φτάσετε στα υψηλότερα μέρη του στέμματος του ήλιου, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ξανά. Γιατί; Κανείς δεν γνωρίζει!

Ήλιος

Ο ήλιος έχει ατμόσφαιρα και η Γη βρίσκεται μέσα σε αυτή

Αν είχατε παρατηρήσει την ολική έκλειψη Ηλίου το 2017, είδατε τον ήλιο να γίνεται μαύρος, περικυκλωμένος από μια αστραφτερή λευκή κορώνα. Αυτό το φωτοστέφανο ήταν μέρος της ατμόσφαιρας του ήλιου. Και είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό, καθώς στην πραγματικότητα, η Γη βρίσκεται μέσα στην ατμόσφαιρα του ήλιου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το mentalfloss.com. Ο ήλιος είναι ένα ημι-χαοτικό σύστημα. Κάθε 100 περίπου χρόνια, ο ήλιος φαίνεται να πηγαίνει σε έναν μικρό «ύπνο» και για δύο ή τρεις δεκαετίες, η δραστηριότητά του μειώνεται. Όταν ξυπνά, γίνεται πολύ πιο ενεργό και βίαιο. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Προς το παρόν, όμως, βρισκόμαστε σε μια από αυτές τις ηλιακές ηρεμίες.