Έναν ασυνήθιστο τρόπο διάλεξε ο υπουργός Εξωτερικών των Τουβάλου για να στείλει μήνυμα στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη COP26. Έβαλε κοστούμι και γραβάτα και εκφώνησε την ομιλία του σχετικά με τους κινδύνους της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ευρισκόμενος μέσα στο νερό μέχρι τα γόνατα.

Ο Σιμόν Κόφε ήθελε με αυτό τον τρόπο να δείξει πως το νησιωτικό αυτό κράτος στον Ειρηνικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή.

Οι εικόνες του κάνουν τον γύρο των social media

Tomorrow (Tuesday) 9th November, Hon. Minister Simon Kofe's statement on Tuvalu's actions to address the very pressing…

Posted by Ministry of Justice, Communication and Foreign Affairs, Tuvalu Government on Sunday, November 7, 2021

Φωτογραφίες που δείχνουν τον υπουργό με σηκωμένα τα μπατζάκια του παντελονιού του να στέκεται πίσω από το πόντιουμ και να εκφωνεί την ομιλία του κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση και, όπως εξηγεί ο υπουργός, χρησιμεύει για να γίνει σύγκριση του σκηνικού της συνόδου κορυφής της Σκωτίας με «τις πραγματικές καταστάσεις στις οποίες οι πολίτες του Τουβάλου πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου των υδάτων κάθε μέρα και υπογραμμίζει τις τολμηρές ενέργειες που πραγματοποιεί το Τουβάλου για να αντιμετωπίσει τα επείγοντα ζητήματα της ανθρώπινης κινητικότητας υπό την κλιματική αλλαγή».

Today, as part of preparations for Hon. Minister Simon Kofe's video statement for the Pacific Climate Change Mobility…

Posted by Ministry of Justice, Communication and Foreign Affairs, Tuvalu Government on Thursday, November 4, 2021

Το νησιωτικό σύμπλεγμα Τουβάλου βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό, 1.050 χιλιόμετρα βορείως των Νησιών Φίτζι.

Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπήρξε βρετανική αποικία μέχρι το 1978 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2000 έγινε μέλος του ΟΗΕ.

Τα νησιά Τουβάλου μαζί με τα Φίτζι, αποτελούν μέρος του Προγράμματος Κλιματικής Αλλαγής, Μετανάστευσης και Ανθρώπινης Ασφάλειας του Ειρηνικού Ωκεανού ,το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τα εδάφη που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Το βίντεο πρόκειται να προβληθεί αύριο στη σύνοδο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.