Σημαντικό δρόμο έχει να διανύσει η Ελλάδα, καθώς βαθμολογείται με «F» και κατακτά μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με το νέο εργαλείο αξιολόγησης των πολιτικών κάθε κράτους μέλους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, που παρουσίασε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων σε θέματα ενέργειας Ecofys.

Η αξιολόγηση αποκαλύπτει πως σήμερα έχει αναληφθεί από τα κράτη μέλη μόλις το ένα τρίτο των προσπαθειών που απαιτούνται, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 80-95%, έως το 2050 και να οδηγηθεί σε «πράσινη» οδό. Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που προκύπτει από την αξιολόγηση αφορά την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των κρατών: αν σε κάθε τομέα τα κράτη μέλη ακολουθήσουν το παράδειγμα των χωρών που παίρνουν την υψηλότερη βαθμολογία, τότε θα επιτύχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των προσπαθειών που πρέπει να καταβάλουν.

Για τις ανάγκες της αξιολόγησης, κάθε τομεακή πολιτική και το συνολικό πακέτο πολιτικών κάθε κράτους, βαθμολογείται στην κλίμακα «Α» έως «G». Η υψηλότερη βαθμολογία είναι το «D» και αφορά μόλις τέσσερις χώρες.

Τα κύρια αίτια για τη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας είναι η ανεπάρκεια φιλόδοξων μέτρων στις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία, καθώς και διοικητικά-θεσμικά προβλήματα στον τομέα προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.