Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram, στο οποίο καταγράφεται η αλίευση ενός καρχαρία στα ανοιχτά της Λάρνακας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η ΜΚΟ Enalia Physis Environmental Research Center δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες και βίντεο και κάνει μια ανάλυση της κακομεταχείρισης του καρχαρία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων πως «σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιουδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του».

«κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε», τονίζει ακόμη η ΜΚΟ.

Γιατί πιστεύεται ότι ο καρχαρίας δεν επιβίωσε

Στην ανάρτηση, σύμφωνα με το sigmalive.com, αναφέρεται: «Με αφορμή μια χθεσινή δημοσίευση στο Instagram, θέλουμε να κατακρίνουμε και να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με το πιο κάτω περιστατικό.

Χθες, Δευτέρα 28/09/2021 δημοσιεύθηκε, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η αλίευση καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος, από τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής. Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο περί αλιείας νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία δεν απαγορεύει την αλίευση του συγκεκριμένου είδους, αλλά σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιουδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του.

Στις φωτογραφίες και στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η χείριστη μεταχείριση του είδους από τους ιδιοκτήτες/υπαλλήλους του συγκεκριμένου τουριστικού σκάφους. Παρά την αναφορά ότι το ζώο στη συνέχεια απελευθερώθηκε ζωντανό, η κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε. Πιο κάτω αναφέρουμε τους λόγους γιατί θεωρούμε ότι το ζώο δεν επιβίωσε:

  1. Μεταχείριση/αρπαγή από βραγχιακές σχισμές. Τα βράγχια είναι το όργανο που επιτρέπει την οξυγόνωση του αίματος στους ιχθύες. Με απλά λόγια, είναι οι πνεύμονες των ψαριών. Στο υλικό που δημοσιεύθηκε φαίνεται η μεταχείριση του καρχαρία από τις βραγχιακές σχισμές. Αυτό και μόνο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το όργανο που επιτρέπει στο ζώο να αναπνέει έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ειδικά μετά από τόση πίεση που ασκήθηκε. Αν και το ζώο μετά την απελευθέρωση μπορεί να φαίνεται ότι είναι ζωντανό, στην ουσία μπαίνει σε μια διαδικασία αργού θανάτου.
  2. Αίμα στο κατάστρωμα. Σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι το ζώο είναι στο κατάστρωμα του σκάφους με αίμα να ρέει από τα βράγχια, κάτι που βεβαιώνει ακόμα περισσότερο την ζημιά που προκλήθηκε στα βράγχια του.
  3. Αρκετός χρόνος εκτός νερού. Στα ψάρια μπορεί να προκληθεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μετά από παρατημένη έκθεση τους έξω από το νερό λόγω έλλειψης οξυγόνου. Από τις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο ότι ζώο παρέμεινε για παρατεταμένο διάστημα εκτός νερού, αφού μετά την αλίευση του ακολούθησε μια διαδικασία φωτογραφίσεων και επίδειξης πάνω στο σκάφος.

Είναι ξεκάθαρο ότι από την άνεση που χειρίζονται τον καρχαρία δεν θα είναι η πρώτη φορά που τους έχει συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό. Εμείς, καταδικάζουμε παρόμοια περιστατικά και ανάλογοι χειρισμοί και πρακτικές θα πρέπει να αποφεύγονται. Παρακαλούμε το κοινό να είναι πιο ευαίσθητο με το συγκεκριμένο θέμα. Η φωτογράφιση με ένα ζώο που υποφέρει και ο βασανισμός του, άνευ λόγου και αιτίας, πρέπει να είναι αποκρουστικά και κατακριτέα από όλους.

Με αφορμή μια χθεσινή δημοσίευση στο Instagram, θέλουμε να κατακρίνουμε και να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με το πιο…

Posted by Enalia Physis Environmental Research Center on Wednesday, September 29, 2021

Εν κατακλείδι, να αναφέρουμε ότι η αλιεία καρχαριών και σελαχιών δεν αποτελεί στόχο αλλά είναι αποτέλεσμα τυχαίας αλίευσης. Η βέλτιστη πρακτική είναι η απελευθέρωση του ζώου όταν είναι ακόμα στο νερό. Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, γνωρίζουν τους τρόπους για σωστή διαχείριση και απελευθέρωση των καρχαριών. Δυστυχώς, στην περίπτωση που αναφέρουμε οι πρακτικές αυτές δεν εφαρμόστηκαν. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το περιστατικό, αφού με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί».

Αντίδραση και από Οικολόγους

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για το περιστατικό που εκτυλίχτηκε στην Λάρνακα από τουριστικό σκάφος με τις εικόνες να παρουσιάζουν ένα κακομεταχειρισμένο καρχαρία για σκοπούς φωτογράφησης σε δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία της ΜΚΟ «Ενάλια Φύσις» ενημερωθήκαμε για το απαράδεκτο περιστατικό.

Σε δηλώσεις το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Φρύνη Ονουφρίου αναφέρει πως: « Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους βίαιες συμπεριφορές ενάντια σε ζώα. Είναι φανερό από τις φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ότι ο καρχαρίας υπέφερε και πως υπέστη ζημία με την παρατεταμένη παραμονή του εκτός νερού, αλλά και με τον τρόπο αλίευσης του από τις βραχιακές σχισμές.

Καλούμε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίας να εξετάσουν το σοβαρό περιστατικό καθώς φαίνεται πως δεν εφαρμοστήκαν οι πρακτικές και οι τρόποι σωστής διαχείρισης και απελευθέρωσης του καρχαρία. Συνεπώς δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί που προνοεί το νομοθετικό πλαίσιο».