Μείωση κατά 1,3% εμφάνισαν το 2009 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μείωση που αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κρίσης. Οι επιστήμονες θεωρούν όμως ζήτημα χρόνου την επαναφορά των εκπομπών σε ανοδική τροχιά, ίσως και από φέτος. Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι οι εκπομπές πιθανότατα θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3%, φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, μόλις η παγκόσμια οικονομία επανακάμψει για τα καλά, κάτι που μπορεί να συμβεί από φέτος κιόλας.

Η μελέτη της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας Global Carbon Project, υπό τον καθηγητή κλιματικών συστημάτων Πιέρ Φριντλιγκστάιν του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ αναφέρει ότι τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη σημείωσαν σημαντική πτώση εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων (Ιαπωνία -11,8%, Βρετανία -8,6%, Ρωσία -8,4%, Γερμανία -7%, ΗΠΑ -6,9% κ.α.).

Αντίθετα, οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες παρουσίασαν σημαντική αύξηση (Κίνα +8%, Ινδία +6,2%. Ν.Κορέα +1,4%). Η Κίνα, έτσι, ενίσχυσε την καθόλου αξιοζήλευτη θέση της ως Νο 1 ρυπαντής στον κόσμο, με μερίδιο 24% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου διεθνώς, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 17%.

Πριν την παγκόσμια ύφεση λόγω της οικονομικής κρίσης, οι εκπομπές διοξειδίου αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό γύρω στο 3%, ένας ρυθμός που αναμένεται να υπάρξει ξανά μετά την λήξη της ύφεσης διεθνώς και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται μόλις μια εβδομάδα πριν αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Κανκούν του Μεξικού (29 Νοεμβρίου-10 Δεκεμβρίου). Οι αναλυτές περιμένουν μικρή πρόοδο, με δεδομένη και την αρνητική εμπειρία της περυσινής συνόδου της Κοπεγχάγης.