Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, ζώα απεγνωσμένα να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες αναζητώντας τον δρόμο για τη σωτηρία και άλλα πολλά που δυστυχώς δεν τα κατάφεραν καθώς παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα αποχαιρετώντας τον κόσμο μας. Μερικά ήταν δεμένα είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους αμέλησαν να τα λύσουν είτε γιατί απλά δεν μπόρεσαν να τα προσεγγίσουν την ώρα που οι φωτιές παράσερναν κάθε σημάδι ζωής με το μένος τους.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Αν και οι Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) έχουν στόχο τη φιλοζωική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και πραγματοποιούν προγράμματα θεραπευτικής επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές, συσπείρωσαν τις δυνάμεις τους στα μέρη της χώρας που επλήγησαν και κατάφεραν να σταθούν στο πλευρό των ζώων που χρειάζονται βοήθεια.

Το Newsbeast μίλησε με την ιδρύτρια του οργανισμού Ζω.Ε.Σ., που είναι εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, εκπαιδεύτρια σκύλων και συγγραφέας αλλά και με τρεις εθελόντριες που βρίσκονται στην Αττική, στην Εύβοια και στη Λακωνία αντίστοιχα. Μας είπαν όσα πρέπει να ξέρουμε για την προστασία των ζώων αλλά και τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω των πυρκαγιών.

«Σε αντίθεση με τις δηλώσεις πολλών, εμείς θρηνήσαμε θύματα. Εμείς θρηνήσαμε πολλά θύματα, γιατί θρηνούμε τη Μάνα Γη που θα κλαίει μαζί μας για πολλά πολλά χρόνια τα παιδιά της» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ζω.Ε.Σ. εξηγώντας πως ακόμη και από τον καναπέ του σπιτιού σου (όπως πολλοί λένε ειρωνικά) μπορείς εάν θες όντως να βοηθήσεις.

«Τόσες μέρες και νύχτες άυπνη είδα όση τηλεόραση δεν είδα σε όλη τη ζωή μου ώστε να μπορώ να ενημερώνω τους εθελοντές μου που έτρεχαν στα καμένα. Αξιοποίησα την τηλεόραση ως ένα βήμα να ακουστούν οι φράσεις: “Αφήστε τα ζώα σας ελεύθερα, αν δεν μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας. Δώστε τους την ευκαιρία να σωθούν. Μην αφήνετε τα ζώα σας πίσω”. Ήταν η πρώτη φορά που για σοβαρούς προσωπικούς λόγους ήταν αδύνατο να πάω κοντά στους εθελοντές μου. Ενεργή στο διαδίκτυο κάνοντας post ασταμάτητα εκκλήσεων βοήθειας, ένιωσα έναν απίστευτο συντονισμό. Γνώρισα ένα άλλο είδος εθελοντισμού που δεν είχα ποτέ τον χρόνο να υπηρετήσω. Έχει τεράστια δύναμη το διαδίκτυο και δεν υπάρχει η φράση “είμαι μακριά και δεν μπορώ να κάνω τίποτα”. Πάντα μα πάντα μπορείς να βοηθήσεις εάν το θέλεις. Είναι τόσο σημαντικό να γίνεσαι το βήμα να ενημερώνονται όσο περισσότεροι γίνεται για το πού απαιτείται βοήθεια» επισημαίνει η ιδρύτρια της ομάδας Κατερίνα Παπαποστόλου.

Η Κατερίνα Παπαποστόλου

«Η φωτιά όχι δεν έχει έρθει στο σπίτι μου. Η ενσυναίσθηση την έφερε όμως μέσα στο σπίτι μου και το “έκαψε” όλο. Αυτό είναι ενσυναίσθηση άλλωστε. Πλέον ετοιμάζω τη βαλίτσα μου για την Εύβοια ακόμη πιο ενεργή εθελόντρια και εγώ» προσθέτει.

«Μην αφήνετε τα ζώα δεμένα, λύστε τα μόνο έτσι ίσως μπορέσουν να σωθούν»

Η Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και εθελόντρια στις Ζω.Ε.Σ.. Είναι επίσης μέλος της Save Animals Greece και μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς σκύλων και βρίσκεται στο πλευρό των ζώων που επλήγησαν από τις φωτιές στη βόρεια Αττική.

«Είμαστε πολλοί εθελοντές και συσπειρωνόμαστε για να βοηθήσουμε. Έχουμε φτιάξει μία μεγάλη ομάδα με αυτοκίνητα με έναν εκπαιδευτή, έναν βοηθό κτηνιάτρου ή νοσηλευτή και έναν εθελοντή. Αυτά τα αυτοκίνητα κάνουν περισυλλογή και διάσωση ζώων. Έχουμε και άλλα μόνο με εθελοντές στα αστυνομικά μπλόκα για να παραλαμβάνουν τους σκύλους και να τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί από τη Dog’s Voice» αναφέρει στο Newsbeast.

«Έχουμε περίπου 40 με 50 εθελοντές την ημέρα, 12 με 15 αυτοκίνητα. Πέρα από τις πρώτες βοήθειες που παρέχουμε έχουμε νερά, χυμούς, κρουασάν και τα δίνουμε στους διασώστες» σημειώνει και προσθέτει: «Έχουμε συλλέξει 47 σκύλους ως ομάδα, χελώνες, κότες και χήνες. Επίσης αφήνουμε φαγητό σε σημεία για να φάνε τα ζώα άγριας πανίδας όπως σκαντζόχοιροι και σώσαμε και ένα γατάκι τον οποίο υιοθέτησα και το λέμε Βασιλάκη καΐλα. Του δώσαμε αυτό το όνομα γιατί ο πρώτος εθελοντής που τον είδα λεγόταν Βασίλης, επειδή πήγε να καεί αλλά και επειδή κλαίει συνέχεια λέγεται καΐλας».

Η Εριέττα Καραμπέτσου

«Τα ζώα που έχουμε βρει φυλάσσονται στο παλιό λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι. Στόχος μας είναι αυτά τα ζωάκια να υιοθετηθούν. Ζητάμε επίσης από όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους να τα παίρνουν μαζί τους. Εάν είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν οφείλουν έστω να τα λύσουν γιατί αλλιώς ο θάνατός τους είναι φρικτός» εξηγεί η Εριέττα Καραμπέτσου.

«Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική, όλοι οι φιλόζωοι έχουν γίνει ένα και το βλέπουμε. Ζητάμε όποιος μπορεί να μας διαθέσει εξοπλισμό, όπως οδηγούς για σκύλους, πάνες και περιλαίμια. Χρειαζόμαστε επίσης αμπούλες και μωρομάντηλα και όσα δεν χρησιμοποιήσουμε θα τα στείλουμε σε άλλες ομάδες που θα τα έχουν ανάγκη» υπογραμμίζει.

«Η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια είναι απελπιστική»

Η Άννα Αντωνιόζα βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια και όπως εξηγεί η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Είναι όλα σε μακρινές αποστάσεις και δύσβατα πλέον λόγω των πυρκαγιών. Μένω στον Κάβο Άγιος Γεώργιος, για να πάω σε σημείο πυρόπληκτο πρέπει να κάνω 1,5 ώρα και χωρίς να ξέρω τι θα αντιμετωπίσω. Δυστυχώς έχει πολλά σκυλάκια, γατάκια και πάρα πολλά ως αγροτική – κτηνοτροφική περιοχή αιγοπρόβατα και γουρούνια. Έχουμε επίσης πάρα πολλά άλογα» αναφέρει.

Η Άννα Αντωνιόζα

«Την Κυριακή (8/8) για παράδειγμα δύο εθελοντές πήγαν για πυρόσβεση στο Καστρί και άκουσαν ουρλιαχτά σκύλου. Τον βρήκαν αλυσοδεμένο 100 μέτρα από τη φωτιά εγκαταλελειμμένο! Πάλευαν ώρες για να τον ελευθερώσουν και τελικά τα κατάφεραν. Αφού μίλησαν μαζί μου τους βοήθησα να επικοινωνήσουν με τη φιλοζωική της Βόρειας Εύβοιας Άρτεμις που τον παρέλαβε» επισημαίνει.

«Δυστυχώς όμως επειδή οι εθελοντές είτε καίγονται τα σπίτια τους είτε είναι πολύ μακριά είναι όλα πολύ δύσκολα. Έχουμε πολλούς πυρόπληκτους και δεν έχουμε χώρο. Γίνονται συνέχεια εκκενώσεις και οι φωτιές δεν σβήνουν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πολλά αδέσποτα ζώα να μην έχουμε καταφύγιο και ό,τι κάνουμε να το κάνουμε μεταξύ μας» σημειώνει η Άννα Αντωνιόζα.

«Απευθύνουμε έκκληση για κρέιτ γιατί δεν έχουμε ούτε κλουβάκια μεταφοράς για τα ζώα. Ζητάμε επίσης αλοιφές για τα εγκαύματα όπως επίσης και τροφές για να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να ορθοποδήσουν ξανά» συμπληρώνει.

Φωτιά στη Λακωνία: Έχουν καεί πολλά ζώα

Για την κατάσταση στη Λακωνία μίλησε στο Newsbeast η εθελόντρια από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) Ζαφειρία Κακαλέτρη τονίζοντας πως έχουν καεί πολλά ζώα.

Η Ζαφειρία Κακαλέτρη η οποία είναι οδοντίατρος και μέλος των Strays Sparta Greece, Smart Paws Save a stray και της ομάδας Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης επισημαίνει πως οι εθελοντές μαζί με τους πυροσβέστες έχουν συλλέξει αρκετά σκυλάκια.

«Κάνουμε συνεχώς περιπολίες και ό,τι καλύτερο μπορούμε. Πολλά από ζώα που σώσαμε επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα ήταν δύσκολη η διάσωση γιατί καιγόταν το κτήμα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσαμε να βγάλουμε τις αλυσίδες. Απορούμε πως τα ζώα κατάφεραν να μείνουν ζωντανά» λέει.

Η Ζαφειρία Κακαλέτρη κατά τη διάρκεια διάσωσης σκύλου στη φωτιά της Λακωνίας

Περιγράφοντας τη χειρότερη στιγμή που έζησε αυτές τις ημέρες αυτές αναφέρεται σε ένα άλογο που βρέθηκε στο χωριό Καρβελάς έξω από το Γύθειο και άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια της.

«Επειδή τα περισσότερα ζώα που βρίσκονται στη περιοχή είναι παραγωγικά χρειαζόμαστε μπάλες τριφυλλιού, μπάλες βρώμης, τροφές κριθαριού, τροφές σιταριού, τροφές καλαμποκιού. Επίσης ζητούνται ξηρά τροφή σκύλων, ξηρά τροφή γατιών, σωλήνες Φ90 για αποκατάσταση ύδρευσης χωραφιών για πότισμα, λουριά, περιλαίμια για γάτες και σκύλους, γατοφόροι, μπωλ φαγητού και νερού, λιχουδιές για σκύλους, αντιπαρασιτικες αμπούλες και σπρέι για σκύλους και γάτες (από φαρμακεία, κτηνιατρεία), αντιπαρασιτικα χάπια (από φαρμακεία, κτηνιατρεία) αλλά και επουλωτικές αλοιφές για εγκαύματα, γάζες όλων των μεγεθών και οξυζενέ» προσθέτει.

Για να βοηθήσετε και εσείς τα ζωάκια που σας έχουν ανάγκη μπορείτε να απευθυνθείτε στις Ζω.Ε.Σ. είτε μέσω της σελίδας τους στο Facebook είτε μέσω του site τους που θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες.