Θερμοκρασιακή αναστροφή λέγεται το μετεωρολογικό φαινόμενο στο οποίο οφείλεται η αποπνιχτική ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο, που έχουν προκαλέσει οι φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει. Όπως είπε ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας, η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Φωτιά στην Αττική: Οι επιπτώσεις στην υγεία

Τα σωματίδια είναι επικίνδυνα, ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, καθώς μπαίνουν στους πνεύμονες και μπορούν να τον ερεθίσουν. Τότε ξεκινάει κατάσταση φλεγμονής – βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.

Παράλληλα συμπτώματα, όπως βήχας ή φλέματα, αποτελούν συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. 

Ο καθηγητής προέτρεψε να φοράμε μάσκα, όχι όμως τη χειρουργική, αλλά τη N95 και να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις.