Αποπνιχτική είναι η ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο από τις φωτιές που σαρώνουν την Αττική. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) η κατάσταση είναι αφόρητη εξαιτίας των επιβλαβών αιωρούμενων και εισπνεόμενων σωματιδίων PM2.5 (με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου).

Ο χάρτης παρουσιάζει τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων των σωματιδίων PM2.5 σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Τα στοιχεία για τις περιοχές της Αττικής. Οι περισσότερες βρίσκονται στο επίπεδο «εξαιρετικά κακή»

Μπορεί κανείς να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία ανά περιοχή στη διεύθυνση: https://influx.chemistry.uoc.gr/sensors/.

Το Αστεροσκοπείο επισημαίνει ότι στις επιβαρυμένες περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5 αν οι κάτοικοι είναι ανάγκη να βγουν από τα σπίτια τους, πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες αυξημένης προστασίας N95, ΚΝ95 ή FFP2 (όχι τις απλές χειρουργικές), που παρέχουν καλύτερη προστασία από τα σωματίδια PM2.5, και επίσης να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.