Η τροπόσφαιρα «ανεβάζει πυρετό»

Τι αποκαλύπτει επανεξέταση παλιότερων ερευνών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12:39
16/11/2010
Η τροπόσφαιρα «ανεβάζει πυρετό»
loading

Δεν είναι μόνο η επιφάνεια της Γης που ανεβάζει θερμοκρασία, όπως δείχνουν νέα στοιχεία Βρετανών και Αμερικανών μετεωρολόγων. Η τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, όπου συμβαίνουν οι αλλαγές του καιρού, υπερθερμαίνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες...

Οι ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρέντινγκ ανέλυσαν στοιχεία των θερμοκρασιών της τροπόσφαιρας κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και συμπέραναν ότι στο συγκεκριμένο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας αυξάνεται η θερμοκρασία, όπως ακριβώς θα αναμενόταν, καθώς συσσωρεύονται «αέρια του θερμοκηπίου» και παγιδεύεται η θερμότητα.

Η νέα μελέτη ουσιαστικά θέτει τέρμα στη διαμάχη που ξεκίνησε το 1990, όταν μια προηγούμενη επιστημονική έρευνα, βασισμένη σε στοιχεία δορυφόρων, είχε εγείρει ερωτήματα για κατά πόσο όντως ανεβαίνει η θερμοκρασία στην τροπόσφαιρα, άσχετα με την άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Οι αποκλίσεις που τότε είχαν παρατηρηθεί ανάμεσα στις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων των επιστημόνων και στις δορυφορικές παρατηρήσεις -οι οποίες αμφισβητούσαν την άνοδο της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα- οφείλονταν στον τρόπο που είχαν εκείνες οι μετρήσεις, σύμφωνα με την υπεύθυνη της νέας μελέτης μετεωρολόγο Νταϊάν Σίμπελ της ΝΟΑΑ.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα είναι τεχνικά πιο πολύπλοκη σε σχέση με τη μέτρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας. Στη δεκαετία του ΄50 έγιναν οι πρώτες μετρήσεις με μεγάλα μετεωρολογικά μπαλόνια που έφτασαν στην τροπόσφαιρα και ακολούθησαν το 1979 τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι, όμως τα παλαιότερα στοιχεία δεν ήταν ακριβή, όπως εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες.

Όταν η επιστημονική μελέτη του 1990 διαπίστωσε έλλειψη στοιχείων για άνοδο θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα, ειδικά στην περιοχή των τροπικών, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν τότε την αξιοπιστία των κλιματικών μοντέλων, ενώ άρχισαν να αναρωτιούνται αν ακόμα και η υπερθέρμανση στην επιφάνεια της Γης είναι τελικά πραγματική.

Η νέα έρευνα που επαναξιολόγησε και συνέκρινε 195 επιστημονικές εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω στην τροπόσφαιρα, κατέληξε στο οριστικό συμπέρασμα ότι το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας όντως «ανεβάζει πυρετό» και συνεπώς δεν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στις εμπειρικές παρατηρήσεις και στα θεωρητικά κλιματικά μοντέλα.

Η νέα εκτίμηση έρχεται να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» των επιστημόνων εναντίον των λεγόμενων «σκεπτικιστών», οι οποίοι τελευταία εκφράζουν ολοένα και εντονότερα τις αμφιβολίες τους για την κλιματική αλλαγή και το ρόλο που παίζουν σε αυτήν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Νέες διεθνείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή θα ξεκινήσουν στο Κανκούν του Μεξικού, στις 29 Νοεμβρίου, αλλά οι προοπτικές για μια νέα δεσμευτική συμφωνία περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μάλλον αδύναμες...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει