Όταν ονειρεύεστε να ταξιδέψετε σε ένα μέρος ζεστό και ηλιόλουστο, πιθανότατα φαντάζεστε έναν νησιωτικό ή παραλιακό προορισμό με θερμοκρασίες μεταξύ 26- 32 μάξιμουμ βαθμών Κελσίων. Σίγουρα όχι μια έρημο γνωστή για την υπερβολική και αποπνικτική ζέστη της, όπως η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, που θεωρείται το πιο καυτό μέρος στη Γη.

Η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, το πιο καυτό μέρος στη Γη

Σύμφωνα με το Αρχείο Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μετεωρολογικού Καιρού και Κλίματος, οι θερμοκρασίες στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, σημείωσαν παγκόσμιο ρεκόρ φτάνοντας τους 57 βαθμούς Κελσίου στις 10 Ιουλίου το 1913 – τη θερμότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε οπουδήποτε στον κόσμο. Παραδόξως, το 1913 ήταν επίσης η χρονιά που σημειώθηκε η ψυχρότερη θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου, στις 8 Ιανουαρίου αγγίζοντας τους -10 βαθμούς Κελσίου στο Furnace Creek.

Αν και ορισμένοι επιστήμονες συζητούν την αξιοπιστία των ιστορικών μετρήσεων θερμοκρασίας, η Κοιλάδα του Θανάτου φέρεται να έφτασε τους 54 βαθμούς Κελσίου το περασμένο καλοκαίρι -πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 16 Αυγούστου του 2020-, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά μέρη στη Γη. Μάλιστα, πρόκειται, πιθανότατα, για την πιο καυτή επαληθευμένη θερμοκρασία που καταγράφηκε οπουδήποτε στον κόσμο ποτέ.

Τα ρεκόρ, όμως, για την Κοιλάδα του Θανάτου δεν έχουν να κάνουν μόνο με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στον κόσμο, καθώς η περιοχή φημίζεται και για άλλες «πρωτιές». Έτσι, ο μεγαλύτερος αριθμός διαδοχικών ημερών με μέγιστη θερμοκρασία 38 βαθμούς Κελσίου ήταν συνολικά 154 ημέρες το καλοκαίρι του 2001.

Το καλοκαίρι του 1996 είχε 40 ημέρες πάνω από 49 βαθμούς Κελσίου και 105 ημέρες πάνω από 43, ενώ το καλοκαίρι του 1917 σημειώθηκαν 43 συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασία 49 βαθμών Κελσίου ή και μεγαλύτερη.

Η υψηλότερη θερμοκρασία εδάφους που καταγράφηκε ποτέ ήταν 94 βαθμοί Κελσίου στο Furnace Creek στις 15 Ιουλίου του 1972, με την μέγιστη θερμοκρασία αέρα για εκείνη την ημέρα στους 53. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται και για ένα από τα πιο ξηρά μέρη στη Γη, όπου κατά τα έτη 1929 και 1953 δεν σημειώθηκε καμία βροχή, με την πιο ξηρή καταγραφή να είναι μόλις 1,6 εκατοστά βροχής για μια περίοδο 40 μηνών, μεταξύ 1931- 1934.