Καλύπτοντας την πλειοψηφία της Βόρειας Αφρικής, η Σαχάρα είναι η πιο διάσημη έρημος του κόσμου. Αλλά πόσα είναι αυτά που γνωρίζετε πραγματικά για αυτό το εικονικό τοπίο;

Οι αμμόλοφοι καλύπτουν μόνο το 25% της συνολικής της έκτασης

Οι αμμόλοφοι καλύπτουν μόνο περίπου το 25% της πραγματικής επιφάνειας της Σαχάρας. Αυτή η έρημος έχει επίσης πολλά άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως επιφάνειες αλατιού, χαλίκια, οροπέδια, ακόμη και βουνά όπου έχει καταγραφεί χιόνι.

Το μεγαλύτερο ύψος της αγγίζει τα 3.500 μέτρα

Ενώ πολλοί από τους αμμόλοφους της Σαχάρας φτάνουν σε ύψος πάνω από 180 μέτρα, το υψηλότερο σημείο αυτής της ερήμου είναι ένα εξαφανισμένο ηφαίστειο που ονομάζεται Όρος Κούσι στο Τσαντ, το οποίο έχει υψόμετρο 3.415 μέτρα.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι αποκαλούν τη Σαχάρα σπίτι

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι αποκαλούν τη Σαχάρα σπίτι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Μπερμπέρ (εθνικό φύλο που συναντάται κυρίως στη Βόρεια Αφρική) ή έχουν Αραβικές ρίζες. Ζουν είτε σε μόνιμους οικισμούς κοντά σε πηγές νερού ή έχουν νομαδικό τρόπο ζωής, ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο με κοπάδια προβάτων, αιγών ή καμηλών.

Οι εμπορικές οδοί της Σαχάρας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις οικονομίες της Αρχαίας Αφρικής

Εμπορεύματα όπως ο χαλκός, το αλάτι και ο χρυσός μεταφέρονταν με καραβάνια καμήλας, τα οποία στην ακμή τους αποτελούνταν από χιλιάδες καμήλες. Μάλιστα, υπάρχει ακόμη και ένα ρεκόρ που αναφέρει καραβάνια με 12.000 καμήλες να ταξιδεύουν μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν.

Εκτείνεται σχεδόν στο 1/3 της αφρικανικής ηπείρου

Η Σαχάρα καταλαμβάνει σχεδόν το 1/3 της αφρικανικής ηπείρου, με 11 χώρες να έχουν εκτάσεις σε αυτή. Αυτές περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Τσαντ, τη Λιβύη, το Μάλι, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, τον Νίγηρα, το Σουδάν, τη Δυτική Σαχάρα και την Τυνησία.

Το μέγεθός της έχει αυξηθεί κατά 10%

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το συνολικό μέγεθος της Σαχάρα έχει αυξηθεί κατά 10% από το μέγεθος που είχε σχεδόν έναν αιώνα πριν. Αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στους φυσικούς κύκλους του κλίματος, η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο είναι επίσης υπεύθυνη.

Η έκτασή της αλλάζει ανάλογα με τις εποχές

Η έρημος της Σαχάρα εκτείνεται σε περίπου 8.600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου καθώς η πραγματική περιοχή της ερήμου επεκτείνεται και συστέλλεται με τις εποχές.

Δεν είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο

Αποτελεί κοινή παρανόηση ότι η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, είναι η μεγαλύτερη καυτή έρημος, καθώς την πρωτιά κατέχουν η Αρκτική και η Ανταρκτική, που είναι και οι δύο κρύες έρημοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι θερμοκρασίες στη Σαχάρα κυμαίνονται μεταξύ 38-46 βαθμών Κελσίου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.