Σε λίγους μήνες θα έχει περάσει ένας χρόνος από την τεράστια δασική πυρκαγιά που σημειώθηκε στην Καλιφόρνια και μία γιγαντιαία σεκόγια εξακολουθεί να σιγοκαίγεται.

«Επιστήμονες και πυροσβέστες της υπηρεσίας εθνικών πάρκων εξέτασαν πρόσφατα τις επιπτώσεις της Castle Fire του 2020 στο εθνικό πάρκο Σεκόγια και παρατήρησαν ότι μια γιγάντια σεκόγια εξακολουθεί να καίγεται» ανακοίνωσαν την Τετάρτη (5/5) οι υπηρεσίες του εθνικού πάρκου Σεκόγια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην τεράστια δασική πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεραυνό στις 19 Αυγούστου 2020 και η οποία επεκτάθηκε. Ως τον Δεκέμβριο του 2020 εκτιμάται ότι έχουν καεί περισσότερα από 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών εξαιτίας της πυρκαγιάς αυτής.

Η εν λόγω σεκόγια είναι απομονωμένη και δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον ή όσους επισκέπτονται το πάρκο, όμως το φαινόμενο που συνεχίζεται πολλούς μήνες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς «καταδεικνύει σε ποιο βαθμό έχει φτάσει η ξηρασία στο πάρκο», υπογράμμισε ο Λιφ Μάθισεν, ειδικός στη διαχείριση πυρκαγιών στα εθνικά πάρκα Σεκόγια και Κινγκς Κάνιον.

«Με δεδομένες τις μικρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις φέτος, ενδέχεται να δούμε και άλλες εκπλήξεις», προειδοποίησε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ παρατηρείται χρόνια, οξεία ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 2020 ξέσπασαν στην περιοχή πρωτόγνωρες πυρκαγιές, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 33 ανθρώπων και κατέκαψαν 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόνο στην Καλιφόρνια.

Οι αρχές αναμένουν τα χειρότερα για τη φετινή χρονιά και έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.