Μια «μεγάλη φωτιά» που εμφανίστηκε στον ουρανό δεκάδων πόλεων σε Ευρώπη και Ασία το 1582, για την οποία υπάρχουν και μαρτυρίες αυτοπτών, ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο.

Επιστήμονες του Cornell University εντόπισαν μια μαρτυρία που μιλά για «φλογερή κόκκινη επίδειξη στον ουρανό» που κράτησε 3 μέρες, ενώ μια άλλη μιλά για «ακτίνες φωτιάς που εμφανίστηκαν πάνω από το κάστρο, που ήταν φοβερό και τρομακτικό».

Οι άνθρωποι της εποχής δεν γνώριζαν ότι το φαινόμενο ήταν μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα, την οποία χρησιμοποιούν οι σημερινοί επιστήμονες ως βάση πρόβλεψης για αντίστοιχα γεγονότα στο μέλλον.

Η ηλιακή καταιγίδα χτύπησε τη Γη στις 8 Μαρτίου 1582 και είναι συγκρίσιμη με αυτές του 1909 και του 1989, γεγονός που υποδεικνύει ότι λαμβάνουν χώρα «μία φορά τον αιώνα», οπότε «μπορεί να περιμένουμε μία ή δύο τον 21ο αιώνα», λένε πάντα οι ερευνητές του Cornell.

Αν μας χτυπήσει σήμερα μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα, τότε οι ζημιές θα εκτοξευτούν σε δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ηλιακές καταιγίδες είναι ακίνδυνες για τον τεχνικό πολιτισμό μας, αν είναι μεγάλη τότε ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες στα δίκτυα ενέργειας και τις τηλεπικοινωνίες.

Η τεράστια ηλιακή καταιγίδα του 1909 προκάλεσε προβλήματα στον τηλέγραφο. Η άλλη του 1989 έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο ρεύματος του Κεμπέκ.