Πώς μπορεί να «ταξίδεψε» η ζωή στους πλανήτες

Τι υποστηρίζει η θεωρία της πανσπερμίας


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21:44
06/09/2014
Πώς μπορεί να «ταξίδεψε» η ζωή στους πλανήτες
5
loading

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν, ότι η ζωή μεταφέρθηκε στη Γη με έναν κομήτη. Η θεωρία αυτή είναι γνωστή ως «θεωρία της πανσπερμίας».

Αν όμως η εξωγήινη ζωή μπορεί να «ταξιδεύει» μεταξύ των πλανητών, μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο: δηλαδή τμήματα τη Γης να «σπέρνουν» ζωή κάπου αλλού στο ηλιακό σύστημα.

Η θεωρία αυτή έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν, ότι ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους «μετέφερε» ζωή στον Άρη και τους δορυφόρους του Δία.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά, η υποψήφια διδάκτορας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, Rachel Worth, είχε υποστηρίξει ότι είναι πολύ πιθανό η ζωή από τη Γη να είχε μεταφερθεί σε άλλους πλανήτες.

Η ερευνητική της ομάδα μελέτησε το μέγεθος πετρωμάτων μεγαλύτερα των 3 μέτρων, που πετάχτηκαν στο διάστημα από τη Γη μετά από τεράστιες συγκρούσεις, γράφει η Maddie Stone στο Motherboard.

Το μέγεθος των πετρωμάτων αυτών θα προστάτευε τα μικρόβια από την ακτινοβολία του Ήλιου κατά τη διάρκεια ενός «ταξιδιού» στο ηλιακό σύστημα.

Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή, η ομάδα χαρτογράφησε την «τύχη» αυτών των πετρωμάτων.

Παρότι πολλά δεν «επέζησαν» σε αυτό το ταξίδι, χιλιάδες «χτύπησαν» τον πλανήτη Άρη, ενώ έξι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και την Ευρώπη, το δορυφόρο του πλανήτη Δία.

«Στο τέλος της ημέρας, δεν έχει σημασία ο αριθμός, αλλά η τάξη μεγέθους αυτών των πετρωμάτων» είπε η Worth στο Motherboard.

«Αν οι αριθμοί ήταν πολύ μικρότεροι από έναν, θα υποθέταμε ότι θα ήταν απίθανο να έχει συμβεί από τότε που ξεκίνησε η ζωή στη Γη. Όμως από τη μία έως τις 10 συγκρούσεις τα τελευταία αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, δε μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα η Γη να “στέλνει” ζωή κάπου άλλου» πρόσθεσε.

Η θεωρία αυτή έχει οδηγήσει μερικούς επιστήμονες να φαντάζονται ένα μέλλον, κατά το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποικοίσουν το Διάστημα, στέλνοντας DNA σε μακρινούς πλανήτες και «δημιουργώντας» ένα νέο πολιτισμό, σημειώνει δημοσίευμα της Daily Mail.

Η ιδέα ξεκίνησε από τους βιολόγους του Χάρβαρντ Dr Gary Ruvkun και Dr George Church, όπως ανέφερε μια ανακοίνωση από το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου.

Βέβαια, το πώς αυτά τα βακτήρια θα αναπτύσσονταν και θα εξελίσσονταν σε… ανθρώπους είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Θα μπορούσαν να αφεθούν και να εξελιχθούν, όπως συνέβη και με τη ζωή στη Γη. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να στείλουμε μια πολύ προχωρημένη, αυτόνομη μηχανή, ικανή να δημιουργήσει κυτταρική ζωή, σε έναν κατοικήσιμο εξωπλανήτη μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Φυσικά, αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εφικτές μόνο σε μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια από τώρα.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν, ότι μια μέρα ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να δημιουργήσει πολυκύτταρη ζωή και γιατί όχι, αυτός ο οργανισμός να είναι ανθρώπινος!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΝΑ ΑΓΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΟΥ

  Η βασική ιδέα της εξελίξεως είναι ότι όλη η φυτική, ζωική και ανθρώπινη ζωή που υπάρχει σ’ αυτή τη γη είχε την αρχή της από μονοκύτταρες μορφές ζωής που είχαν αναπτυχθή στη θάλασσα πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια έτη. Μολονότι μερικοί ισχυρίζονται ότι ένας Δημιουργός έκαμε την έναρξι της λειτουργίας, εν τούτοις αυτό δεν αληθεύει για την πλειονότητα. Οι οπαδοί της εξελίξεως ισχυρίζονται ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου περιελάμβαναν όμοια με πιθήκους ζώα και ψάρια. Αλλά όλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Όλοι οι εκπαιδευτικοί δεν πιστεύουν στην εξέλιξι, ούτε όλοι οι επιστήμονες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Θεός εδημιούργησε τη γη και ότι αυτός έκαμε τη βλάστηση τα ζώα και τον άνθρωπο. (Ιερεμ. 27:4, 5) Αυτό πίστευε, και ο Ιησούς Χριστός. (Μάρκ. 10:5, 6· Ματθ. 6:26-30)

  1. avatar Forscience

   Η εξέλιξη αγαπητέ είναι ΓΕΓΟΝΟΣ δεν έχει καμία σημασία αν κάποιοι δεν το \'\'πιστεύουν\'\' τα στοιχεία όπως είπε και ο Q mark είναι αδιάσειστα. Επίσης επιστήμονας που δεν \'\'πιστεύει\'\' στην θεωρία της εξέλιξης παύει να είναι επιστήμονας.

   1. avatar tsakman36

    κοίτα γύρω σου και δες την εξέλιξη ,μόνο και μόνο το καλύτερο φαγητό και η ηξη πολλές κακουχίες έχουν κάνει την γενιά μας να φαίνετε εντελώς διαφορετική από τους παπούδες μας ,ποιο ψηλή ,ποιο όμορφοι ,κ.α.

  2. avatar Q mark

   Εξ\'ιδίων κρίνεις τα αλλότρια \"ΝΑ ΑΓΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΟΥ\".
   Επειδή εσύ απλά ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ σε κάτι, νομίζεις ότι και οι \"οπαδοί\" της εξέλιξης, απλά τους καρφώθηκε μια ιδέα στο μυαλό στην οποία αποφάσισαν μετά να ... πιστεύουν και τίποτα παραπέρα.
   Ο Δαρβίνος ταξίδεψε και παρατήρησε, δε διάβασε ένα βιβλίο και τέλος.
   Η εξέλιξη βρίσκεται παντού, φωνάζει, τα στοιχεία είναι συντριπτικά, σε επίπεδο είδους, οργάνου, κυττάρου μέχρι και μορίου.
   Οι μακρομοριακόι μηχανισμοί της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής π.χ. (βλ. φυτά και ζώα αντίστοιχα) είναι παραλλαγές του ίδιου πράγματος.
   Πρωτεΐνες όπως π.χ. η αιμοσφαιρίνη που έχεις στο αίμα σου εσύ και ο χιμπατζής είναι σχεδόν πανομοιότυπες (διαφέρει 1 αμινοξύ στα 100).
   Και χιλιάδες ακόμα που δε χωράνε εδώ, αλλά και να χωρούσαν, θα τα απέρριπτε ο εγκέφαλός σου που προτιμά να στρουθοκαμηλίζει.
   Αμήν

 2. avatar nikst

  Αν αυτες τις περισπουδαστες .....υποθεσεις τις ελεγε ο μητσος υδραυλικος θα εθεωρειτο απλα γραφικος.Τιποτα δεν αποδεικνυεται και τιποτα δεν απορριπτεται....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει