Ένα τρένο με γερμανικά πυρηνικά απόβλητα, το οποίο θεωρείται από τους οικολόγους ως «το πιο ραδιενεργό στην ιστορία», αναχώρησε σήμερα από τη Βαλόν, στη βορειοδυτική Γαλλία, με προορισμό το Γκορλέμπεν, στη βόρεια Γερμανία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τρένο αναχώρησε από τη Βαλόν γύρω στις 14:20 τοπική ώρα ύστερα από τις τελευταίες τεχνικές ρυθμίσεις.

Αναμένεται να φτάσει αύριο στη Γερμανία έπειτα από ένα ταξίδι που θα σημαδευτεί από διαδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στον τερματικό σταθμό του τρένου, όπου οι οικολόγοι αναμένουν ότι θα συγκεντρωθούν 30.000 διαδηλωτές.

Οι οικολόγοι της Greenpeace και του δικτύου Sortir du Nucleaire υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την πιο ραδιενεργή μεταφορά που έχει γίνει ποτέ, καθώς το κονβόι αυτό συγκεντρώνει, σύμφωνα με τους ίδιους, τουλάχιστον τη διπλάσια ραδιενέργεια από το σύνολο των ραδιενεργών μολύνσεων που προκλήθηκαν από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Ο αποστολέας του κονβόι, ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva, ο οποίος επανεπεξεργάστηκε τα απόβλητα στο εργοστάσιό του στη Λα Αγκ (Μάγχη, βορειοδυτική Γαλλία) δηλώνει από την πλευρά του ότι το φορτίο αυτό είναι «λιγότερο ραδιενεργό από το τελευταίο που αναχώρησε για τη Γερμανία».

Σύμφωνα με τον Areva, το κονβόι μεταφέρει 123 τόνους αποβλήτων σε 308 κοντέινερ. Τα απόβλητα αυτά αντιστοιχούν, σύμφωνα με τον όμιλο, στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 24 εκατομμυρίων Γερμανών για ένα έτος.