Τετράποδοι δρομείς μαζί με τους δίποδους φίλους τους, θα πάρουν μέρος και στο φετινό Penny Marathon. Πρόκειται για τον ετήσιο αγώνα, όπου κάποιοι τρέχουν και άλλοι ποδηλατούν, και διεξάγεται ταυτόχρονα σε Αθήνα και Σίδνεϊ στις 13 Ιουλίου.

Σκοπός αυτού του πρωτότυπου αγώνα δρόμου -που γίνεται για τρίτη φορά στην Αθήνα και δεύτερη στο Σίνδεϊ- είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα αδέσποτα, κακοποιημένα και παραμελημένα ζώα, σύμφωνα με την Ελληνοαυστραλή εμπνεύστριά του, Ελευθερία Προδρόμου. Στόχος της είναι ο μεικτός αγώνας δρόμου να επεκταθεί και να καθιερωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην Αθήνα θα είναι και ο Μάρκος, ένα πρώην αδέσποτο σκυλάκι των ελληνικών δρόμων, ο οποίος πλέον είναι ένας έμπειρος «μαραθωνοδρόμος» και θα τρέξει 10 χιλιόμετρα με τον ιδιοκτήτη του, για να υποστηρίξει όλα εκείνα τα ζώα, που εξακολουθούν να ψάχνουν για την αγάπη και τη ζεστασιά ενός σπιτιού.

«Ο σύντροφος μου, Νίκος, βρήκε τον Μάρκο, κάποιο πρωινό που είχε πάει για προπόνηση στον Υμηττό» λέει η Ιουλία Δούνη, που ζει στην Αθήνα. «Αυτό το τριών μηνών, αδέσποτο κουτάβι, που εμφανίστηκε από το πουθενά, έτρεξε 12 χιλιόμετρα, ακολουθώντας τον σύντροφό μου. Σαν να γνώριζε πως τότε ήταν η ευκαιρία του και έπρεπε να αποδείξει την αξία του».

Μια ώρα αργότερα, το κουτάβι είναι πεσμένο στα πόδια του δρομέα και κουρασμένο πίνει μια γουλιά νερό. «Το βλέμμα του ήταν σαν να έλεγε “Έχω περάσει το τεστ; Θα με πάρεις μαζί σου;”. Την επόμενη στιγμή το σκυλάκι είναι πάνω στη μηχανή με τον Νίκο, και με τα αυτιά να τα κυματίζει ο αέρας, οδεύει προς το νέο του σπίτι».

Όλα αυτά συνέβησαν το καλοκαίρι του 2009. Σήμερα ο Μάρκος είναι μέλος της οικογένειας. Συμμετέχει πολύ συχνά σε αγώνες δρόμου και διαγωνισμούς και, μαζί με τους ιδιοκτήτες του, έχει ταξιδέψει σε όλα τα βουνά της Ελλάδος, έχει βουτήξει σε ποτάμια, λίμνες και παραλίες και έχει τους καλύτερους φίλους στους οποίους είναι πιστός και υπερασπίζεται. Αυτός είναι ένας από τους τυχερούς.

«Δυστυχώς, για κάθε Μάρκο που υιοθετείται στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που δεν θα υιοθετηθούν ποτέ» λέει η Ελευθερία Προδρόμου, που ξεκίνησε το Penny Marathon το 2012.

Η Ελευθερία έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα πριν επιστρέψει στην Αυστραλία και ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα για τα αδέσποτα ζώα. «Τα ζώα αυτά σε μεγάλο βαθμό είναι αφημένα στην τύχη τους. Πέρα από την ανάγκη να βρουν τροφή και καταφύγιο κάθε μέρα, υπάρχει επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να αποφεύγουν τις παγίδες. Να μην χτυπηθούν από αυτοκίνητο, να μην φάνε δηλητήριο, να μην πέσουν στα χέρια βίαιων ανθρώπων και πολλά άλλα» λέει η ζωόφιλη ομογενής.

Η Ελευθερία Προδρόμου θα τρέξει την Κυριακή, 13 Ιουλίου, στο Σίδνεϊ με δεκάδες άλλους ζωόφιλους ομογενείς και Αυστραλούς και η Ιουλία Δούνη με τον Mάρκο θα τρέξουν μαζί με την Μαρίλια Πολίτη και το σκύλο της, Μπόουη, στην Αθήνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Μαρίλια έμαθε για τον ενός έτους τότε Μπόουη το 2006, από έναν φίλο της. «Ήταν σε άθλια κατάσταση, όταν βρέθηκε. Είχε πληγεί σοβαρά, είχε σοβαρές λοιμώξεις και ήταν πολύ άρρωστος. Συμφώνησα να τον περιποιηθώ για λίγες ώρες και, από τότε έχουν περάσει οκτώ χρόνια» λέει η Μαρίλια. «Όλα άλλαξαν για μένα από τότε που μπήκε στην ζωή μου. Έμαθα πολλά πράγματα για τον ίδιο μου τον εαυτό, για τα σκυλιά και δυστυχώς και για το τι είναι ικανοί κάποιοι άνθρωποι να κάνουν» προσθέτει η Ιουλία.

Για την Ιουλία και την Μαρίλια το Penny Marathon είναι ένας τρόπος να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι όσοι σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο για τα ζώα. «Άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες, άνθρωποι που πονούν και κλαίνε μπροστά σε κάθε είδους αδικία και εκμετάλλευση (είτε ζώων είτε ανθρώπων, δεν έχει σημασία), άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να εξωθήσουν τους εαυτούς τους στα όρια, είτε φυσικά είτε συναισθηματικά, για να περάσουν ένα μήνυμα» εξηγεί η Ιουλία.

«Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να ενώσω τις δυνάμεις μου για αυτόν τον σκοπό. Αντιλαμβάνομαι πως η συλλογική προσπάθεια επιφέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα, βγάζει δυνατότερο το μήνυμα. Θαύματα δεν μπορούν να συμβούν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά πραγματικά πιστεύω πως με τον χρόνο θα καταφέρουμε την αλλαγή» προσθέτει.
.